![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
jak się zapisuje rekrody do tabeli w bazie danych?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykonując odpowiednie zapytanie SQL.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprostsze zapytanie:
PS. Oczywiście zadbaj o odpowiednią konstrukcję tabeli, do której będziesz wstawiał nowy rekord. Moje zapytanie jest do tabeli o 2-ch polach. Ten post edytował Kaloryfer 20.12.2010, 21:06:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 59 Dołączył: 24.04.2010 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie ja nigdy nie piszę nazw pól tabeli w nawiasie, bo jak potem przyjdzie lekko bazę zmodyfikować, nawet zamienić kolejnością pola, to jest więcej modyfikacji.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@lord
A co miałem powiedzieć? Wystarczyło zajrzeć. |
|
|
![]()
|
|
Ludzie, przestańcie już z tą idiotyczną stroną. Nie każdy potrafi użyć Google i powinniśmy to uszanować. A jeśli zadanie tego pytania tu na forum wiązało się z lenistwem, to nie mamy obowiązku odpisywać...
Ten post edytował Kaloryfer 20.12.2010, 21:31:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie ja nigdy nie piszę nazw pól tabeli w nawiasie, bo jak potem przyjdzie lekko bazę zmodyfikować, nawet zamienić kolejnością pola, to jest więcej modyfikacji. A nie wpisanie nazw pól nie jest równoznaczne z deklaracją inserta do wszystkich pól. A i kolejność pól też możesz mieć dowolną, ważne jest żeby się nazwy zgadzały |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie każdy potrafi użyć Google i powinniśmy to uszanować. Nieumiejętność użycia Googlea (czy też innej wyszukiwarki) jest... co tu dużo mówić: ułomnością, taką jak analfabetyzm czy dysleksja - to się "leczy", a nie szanuje.Cytat mysql_query('INSERT INTO nazwatabeli VALUES("pierwsza_wartosc", "druga")'); Rozszerzenie MySQL (mysql) jest przestarzałe i nie warto z niego korzystać. Skorzystaj z PDO.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat A nie wpisanie nazw pól nie jest równoznaczne z deklaracją inserta do wszystkich pól. Masz rację. Cytat A i kolejność pól też możesz mieć dowolną, ważne jest żeby się nazwy zgadzały Wydawało mi się, że kiedyś zrobiłem taki manewr i właśnie to powodowało błąd. Ale było to bardzo dawno temu i jakoś się tak nauczyłem... muszę chyba sobie mały test zrobić na jakimś przykładzie. Cytat Nieumiejętność użycia Googlea (czy też innej wyszukiwarki) jest... co tu dużo mówić: ułomnością, taką jak analfabetyzm czy dysleksja - to się "leczy", a nie szanuje. Jak widzisz na ulicy człowieka upośledzonego, to co robisz? Śmiejesz się z niego, czy dajesz innym spokojnie go wyleczyć (bądź zminimalizować ułomność)? Ja nie staram się takich ludzi ośmieszać na oczach ok. 500 osób (być może tyle teraz przegląda to forum). Poza tym zaznaczyłem, że może to być spowodowane lenistwem. Zresztą nieistotne, nie kontynuujmy tego wątku. Cytat Rozszerzenie MySQL (mysql) jest przestarzałe i nie warto z niego korzystać. Skorzystaj z PDO. Hmmm... a to nie tyczy się programowania obiektowego? Muszę się z tym zapoznać, bo widzę, że jest tam poruszony temat transakcji (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzięki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Kaloryfer 20.12.2010, 22:26:16 |
|
|
![]()
|
|
Nie porównuj upośledzenia do nieumiejętności szukania w Google, która jest podstawową umiejętnością opanowywaną przez każdego internautę.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie porównuj upośledzenia do nieumiejętności szukania w Google, która jest podstawową umiejętnością opanowywaną przez każdego internautę. W poprzednim poście NIEMAL zostało to porównane do tego. Poza tym mówiłem też o lenistwie i myślałem, że jasno się wyraziłem, aby skończyć tę dyskusję. Chciałeś coś jeszcze dodać na temat PDO? Bo na tym skończyliśmy. Ten post edytował Kaloryfer 20.12.2010, 22:39:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Kaloryfer: to zostało przeze mnie WPROST porównane do kalectwa, ułomności. I nie traktuj stwierdzenia faktu jako oznaki naśmiewania się.
Cytat Hmmm... a to nie tyczy się programowania obiektowego? Jeżeli przez "tyczenie się" masz na myśli obiektowy interfejs, to tak.Cytat Muszę się z tym zapoznać, bo widzę, że jest tam poruszony temat transakcji Transakcje to element bazy danych (niektórych) i nie ma z samym sterownikiem (PDO, MySQLi, mysql_*) nic wspólnego.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Ludzie. Szanujcie siebie i swój czas. Raportujcie takie perełki...
~tikime3 Zapoznaj się z tematem Kursy dla początkujących. Znajdziesz w nim odpowiedzi na wszystkie pytania. Zamykam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 17:56 |