![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
witam jak spreperowac kod który:
jesli w bazie regulamin mam wartosc tak to chcekbox bedzie miał checked="checked" (czyli zaznaczenie) a jesli w bazie jest nie to jest odznaczony ![]() bede wdzieczny za odpowiedz -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
Jeśli moja odpowiedź jakoś Cię nakierowała lub pomogła kliknij Pomógł |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Zakładając, że pole w bazie danych nazywa się 'regulamin':
-------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
no fakt banał ze tak nie pomyślałem thx
Ps. A jesli odznacze i zeby w bazie zosał rekord UPDAT'niety ![]() ![]() -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Ja robię tak:
W funkcji, do której przekazuję dane z formularza (w formie tablicy) i która zapisuje je w bazie:
Czyli, w przypadku nie zaznaczenia checkboxa $tablica_z_danymi_z_formularza['regulamin'] będzie pusta, i wtedy zmiennej $nowa_wartosc_pola_regulamin zostanie przypisana wartość 'nie'. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
probowałem z ifami no ale nic
![]() zrobiłem tak i dział Kod <?php var_dump($_POST); if(isset($_POST['wiadomosci'])==TRUE) { $pytanie = "UPDATE klient SET wiadomosci='TAK'"; $tem=mysql_query($pytanie) or die ('Nie mozna wykonanac.Przepraszamy'); }else{ $pytanie = "UPDATE klient SET wiadomosci='NIE'"; $tem=mysql_query($pytanie) or die ('Nie mozna wykonanac.Przepraszamy'); } ?> teraz jest dobrze Ten post edytował kielich 6.07.2009, 23:08:43 -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]()
|
|
Jesli checkbox nie jest zaznaczony, nie pojawi się w tablicy zmiennych przesłanych POST-em.
Wystarczy więc sprawdzić, czy takie pole istnieje - jeśli nie, to oznacza nie zaznaczonego checkboxa i wtedy UPDATE wstawia 'nie' w pole regulamin. Walnij sobie var_dump($_POST); na początku skryptu, gdzie odbierasz zmienne z formularza i patrz, co się zmienia, jak zaznaczasz/odznaczasz checkbox'a, a zrozumiesz. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
kurde jednak nie jest dobrze bo o sprawdza czy jest wysłany wystarczy ze przejde miedzy podstronami i warunek nie jest spełniony i daje mi na NIE
juz sam nie wiem ![]() -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]()
|
|
Protokół HTTP jest bezstanowy, czyli nie zapamiętuje swojego stanu pomiędzy kolejnymi wywołaniami. Jeśli przechodzisz do innej podstrony i chcesz mieć zaznaczonego checkboxa, musisz przesłać jego aktualny stan POST-em lub GET-em. Sam z siebie ten checkbox Ci się nie zaznaczy.
|
|
|
![]()
|
|
juz nie chodzi o HTTP tylko o to jak mam zrobic bo kiedy mam tak
Kod <?php var_dump($_POST); if(isset($_POST['wiadomosci'])==TRUE) { $pytanie = "UPDATE klient SET wiadomosci='TAK'"; $tem=mysql_query($pytanie) or die ('Nie mozna wykonanac.Przepraszamy'); }else{ $pytanie = "UPDATE klient SET wiadomosci='NIE'"; $tem=mysql_query($pytanie) or die ('Nie mozna wykonanac.Przepraszamy'); } ?> to jest zostanie zaznaczony daje na tak a kiedy jest zaznaczony i nacisne zatwierdz (WYSYŁAM POSTEM) to sie odznacza bo warunek nie jest TRUE ale checkbox'a nie ruszałem zwykle o to nie prosze ale czy mozesz zapodac jakos pelny kod ![]() Ten post edytował kielich 6.07.2009, 23:30:18 -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
OK działa
w przeciwieństwie do innnych tym co pomagaja zawsze daje songa i tak bedzie w tym przypadku thx Ten post edytował kielich 7.07.2009, 00:28:05 -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:02 |