![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki skrypcik, który cały czas nie chce mi pokazać na czym polega błąd. ![]()
TO jest tylko fragment kodu. czepia mi się linii 12. Już próbowałem różnych rzeczy, ale nie wpadłem na to co potrzeba. Z góry dziękuję za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 2 Dołączył: 27.10.2009 Skąd: Kalwaria Zebrzydowska / Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Usuń apostrofy. Zostaw samo $_POST[zmienna], ponieważ jest to wewnątrz cudzysłowia.
Ten post edytował Vardamir 18.11.2009, 20:12:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
TO jest tylko fragment kodu. czepia mi się linii 12. Już próbowałem różnych rzeczy, ale nie wpadłem na to co potrzeba. Z góry dziękuję za pomoc To jak się czepia pokaż błąd. Twój warunek z || nie sprawdza dwoch tylko jedna zmienna Ten post edytował potreb 18.11.2009, 20:16:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rzeczywiście usunięcie apostrofów pomogło, ale pokazał się nowy błąd. Po wpisaniu w formularzu logowania wyszukiwarka pokazuje mi taki błąd:
Unknown column 'nazwa wpisana w pole Nazwa Użytkownika' in 'where clause' cały kod wygląda następująco:
Na wszelki wypadek podaję jeszcze skrypt do logowania i tablę z MYSQL przechowującą użytkowników
Gdzie jest błąd teraz? Z góry dzięki za odpowiedź |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 13 Dołączył: 16.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Unknown column Czyli "Nieznana kolumna" - sprawdź ich nazwy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no to akurat sprawdziłem. Zresztą widać do kodach SQL tabeli jaką podałem.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ech, no normalnie kursy MySQL...
![]() Ciągi znaków ZAWSZE bierze się w cudzysłowy... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
O tym to ja wiem, ale które ciągi znaków??. Bo szczerze mówiąc szukałem różnych rozwiązań i nie wiem gdzie mam to wstawić. Możesz mi pomóc.
kiedy wstawiam takie opcje:
lub z apostrofami wyskakuje mi już w Edytorze (eclipse) błąd składni. Ten post edytował jacusek 18.11.2009, 21:12:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie kpij z nas...
Przejrzyj pierwsze lepsze działające zapytania i marsz do kodu. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
nie kpię z Was. Siedzę już na tym kilka godzin, błąd jest zapewne z gatunku tych idiotycznych. Nie wiem już gdzie tego błędu szukać. Jak już nie pokazuje mi błędu skrypt to i tak nie działa. Hasło i usera wpisuje dobrze bo po kilka razy próbowałem. Za każdym razem kiedy próbuję po $_POST postawić cudzysłów lub w nawiasie kwadratowym pokazuje mi błąd skryptu. Już nawet nie wiem gdzie mam tego szukać.
Nie pokazuje mi błędu składniowego w takim przypadku:
Ale co z tego skoro i tak nie działa. ![]() Możecie mi pomóc? Z góry dzięki |
|
|
![]()
|
|
Owszem, kpisz.
Przejrzałeś kilka działających zapytań? Takich na sieci jest sporo, znajdź różnice. Na tacy nie dostaniesz. A jeśli chodzi o błąd cudzysłowów, to są ewidentne podstawy: string. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Przejrzałem już kilka działających zapytań, wiem o co w tym chodzi, ale teraz po zmianie skryptu:
Pokazuje mi błąd w zapytaniu SQL. Teraz już nie wiem zupełnie o co chodzi. Wydaje mi że pytanie odpowiednio przerobiłem pod względem składniowym, choć oczywiście mogę się mylić. Przeglądarka po wpisaniu (już bez funkcji password) i po odpowiedniej zmianie hasła w bazie częstuje mnie takim komunikatem: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'haslo=test' at line 3 No i teraz już zupełnie zgłupiałem. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 30 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o rany...
to PODSTAWOWY BŁĄD...
Teraz powinno zadziałać ![]() -------------------- http://www.piotr94.net21.pl/ - wykonanie stron i serwisów internetowych
Jeśli moje wypowiedzi były dla Ciebie pomocne, kliknij "Pomógł" i odwdzięcz się ;) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 2 Dołączył: 12.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po prostu $_POST['nazwa'] i $_POST['haslo'] muszą w zapytaniu być w cudzyslowiach.
Pozdrawiam. EDIT: eh wyprzedziłeś mnie ![]() Ten post edytował tr!ckle 19.11.2009, 11:06:27 |
|
|
![]()
|
|
Musieliście mu podać na tacy... :/
Spyta się ktoś, jak się otwiera blok PHP, to też polecicie z odpowiedzią? Jakiś poziom trzeba trzymać. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Bardzo dziękuję za pomoc. Wygląda to teraz w ten sposób.
Dołożyłem jeszcze szyfrowanie. A do erix masz: rację żeby nie podawać rozwiązań gotowych. Ja się po prostu dopiero uczę tego wszystkiego i nie da się od razu o wszystkim pamiętać. Twoje wskazówki były cenne, ale niestety nie do końca, dla początkującego, wszystko jest oczywiste. Mimo wszystko Ci dziękuję i oczywiście pozostałym osobom. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 30 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cóż, ja też jestem zwolennikiem tego żeby każdy doszedł do błędu samodzielnie, ale też się kiedyś uczyłem i wiem że raz czy dwa razy siedziałem parę godzin na banalnym błędem typu znak mniejszości w złą stronę, czy np. np jednej stronie ', a pro drugiej "
-------------------- http://www.piotr94.net21.pl/ - wykonanie stron i serwisów internetowych
Jeśli moje wypowiedzi były dla Ciebie pomocne, kliknij "Pomógł" i odwdzięcz się ;) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:29 |