![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 22.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z instalacją skryptu od cashbilla. Podczas próby instalacji pojawia się błąd: Warning: parse_ini_file(/database.ini) [function.parse-ini-file]: failed to open stream: No such file or directory in ... Plik jest na swoi miejscu a z komunikatu wynika, że go nie ma. Sprawdzałem na dwóch innych serwerach i wszystko zainstalowałem bez problemu. Całość sprowadza się do tego, że skrypt nie działa na serwerze, na którym ma być zainstalowany. Pisałem do firmy hostingowej, czy przypadkiem coś nie stało się z serwerem. Odpisali, że nie i powiedzieli, że to ja źle skonfigurowałem skrypt. Chcę się dowiedzieć jakie są możliwe przyczyny tego błędu i jak je naprawić, albo mieć jakiś argument, że to jednak wina serwera. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 18 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W firmie mieli rację, masz niepoprawną ścieżkę do pliku.
Kod '/database.ini' wskazuje na plik database.ini w katalogu głównym servera, w systemach *NIX'owych jest to miejsce gdzie masz np etc, home itd. W którym miejscu masz ten plik relatywnie do pliku .php ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 22.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt jest w głównym katalogu.
Plik .ini też jest w głównym katalogu. Plik .php, w którym pojawia się błąd jest tu: libs/database.php EDIT: ![]() Dodałem "../" i działa. Zastanawiam się jak mogłem to nie wpaść. Ten post edytował kartun11 7.01.2009, 19:00:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 18 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli masz w firmie hostingowej to na pewno nie jest w głównym katalogu. Ty widzisz tylko tak w FTP, w rzeczywistości może być np:
/home/nazwa_usera/domains/jakas-domena.pl/public_html ![]() spróbuj zmienić /database.ini na ./database.ini -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam tak, mam.
Po prostu nie wiedziałem dlaczego błąd się pojawia, bo kiedyś już instalowałem dokładnie to samo i problemu nie było. Szukałem nie tam gdzie trzeba. Ehh... EDIT: Może i poradziłem sobie z dostępem do tego pliku przy instalacji, ale błąd jest nadal. Na swoim komputerze (Windows) zainstalowałem bez problemów i działało poprawnie. Nie wiem dlaczego nie chce na tym serwerze. EDIT2: ![]() Ten post edytował kartun11 7.01.2009, 19:31:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:36 |