Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP + MySQL] Przechowywanie danych jako tablic a optymalność
Jazi
post 6.12.2010, 01:40:41
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam wszystkich,
Chciałbym przechowywać w jednej kolumnie bazy MySQL pewne dane z PHP, np: $array = array(1, 15, 24, 188) (myślę, że taka tablica może dosięgać nawet 40 rekordów). Mam na względzie dwie wersje:

1. Użycie funkcji explode()
W tym przypadku $array zmieniam na następującą postać: "1,15,24,188". Wrzucam tego stringa do bazy (do jednej komórki).
Pobierając dane, używam funkcji explode(",", $ciag_z_bazy) i w ten sposób pozyskuję potrzebną mi tablicę

2. Użycie serializacji i BLOB'a
W tym przypadku kolumna danych będzie typu BLOB i przy pomocy serialize() zmienną $array wprowadzam do rekordu, a unserialize() pobieram dane z bd.

PYTANIE: który sposób jest najbardziej optymalny?

Dzięki z góry za podpowiedzi i udzieloną pomoc.
Pozdrawiam.

Ten post edytował Jazi 6.12.2010, 01:47:28
Go to the top of the page
+Quote Post
CuteOne
post 6.12.2010, 03:00:33
Post #2

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mi osobiście BLOB bardziej kojarzy się z przechowywaniem plików niż danych np. konfiguracyjnych winksmiley.gif Dlatego obstawał bym za explode() - czy jest wydajniejsze, możliwe, że nie ale daje możliwość operacji na stringu przed jego eksportem do tablicy. Czy teraz ci się to przyda hmmm pewnie nie ale w przyszłości, możesz np. chcieć pozbyć się wszystkich 10 lub 15 zanim załadujesz tablicę danymi smile.gif
+Quote Post
krowal
post 6.12.2010, 08:52:51
Post #3

-----

Jeśli będziesz te dane tylko przechowywał to raczej nie będzie miało znaczącego wpływu na optymalność. Co innego gdy będziesz chciał wykorzystać to pole w WHERE, wtedy będzie tak jak przy korzystaniu z pola tekstowego smile.gif Swoją drogą, czasami korzystam z przechowywania dodatkowych danych dot. rekordu w taki właśnie sposób, są to jednak takie dane, których nie używam przy budowaniu kryteriów wybierania rekordów. Jak by nie było, nie mają one u mnie wpływu na szybkość wykonania zapytania.

--------------------
Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
+Quote Post
Jazi
post 6.12.2010, 16:38:57
Post #4

X----

A czy BLOB może być wykorzystywany w taki sposób, jak piszesz, poprzez WHERE?
+Quote Post
Quadina
post 6.12.2010, 20:32:38
Post #5

-----

BLOB niestety jest niesamowicie wolny jeżeli chodzi o cokolwiek w WHERE - to raczej taka skrzynka do danych kojarzona po innych parametrach tego rekordu.

Ten post edytował Quadina 6.12.2010, 20:32:47

--------------------
Warsztat: NetBeans 7.2 Beta, PHP, MySQL, PostgreSQL, Symfony (<=1.4), Diem, Java, Sieci neuronowe
+Quote Post
Jazi
post 6.12.2010, 23:16:09
Post #6

X----

Zatem odradzacie używania BLOBa? Jak zrobię wersję z explode, to mógłbym szukać jakoś po LIKE.
+Quote Post
tr@k
post 6.12.2010, 23:19:46
Post #7

-----

A po co Ci BLOB do serializowanej tablicy, przecież to też string.

--------------------
Web usability
Program Partnerski
+Quote Post
Jazi
post 6.12.2010, 23:26:53
Post #8

X----

Myślałem, że każdy typ danych, jaki wsadzamy do BLOBa, trzeba zserializować. Nie jest tak?
+Quote Post
Quadina
post 7.12.2010, 15:14:48
Post #9

-----

BLOB to tym w którym możemy przechowywać dane binarne, np. zawartość pliku z obrazkiem. Do wszystkich innych nie ma potrzeby włączać trybu binarnego, bo wszystko po za tym sprowadza się do tekstu. Zserializowana tablica to po prostu string odpowiednio spreparowany, tak aby dało się z niego z powrotem odtworzyć tablicę.

Co do tematu - patrząc od strony technicznej i zasady normalizacji i denormaliazacji tablic, to przechowywanie danych po przecinku w jednej komórce jest karana karą śmierci do lat 3. Niestety w praktyce bardzo często zachodzi potrzeba własnie takiego przechowywania informacji, więc mamy dwie opcje. Albo stworzyć dwie tablice, gdzie druga będzie posiadała klucz obcy do pierwszej i w drugiej kolumnie zawartość. Wtedy można łatwo zrobić GROUP_CONCAT żeby wyświetlić nawet po przecinku JOINowaną drugą tablicę. Albo faktycznie trzebać wszystko w jednej kolumnie po przecinku, albo zserializowane. Polecam jednak po przecinku ze względu na możliwość szykania szybkiego po bazie, bez przelatywania po zbędnych znakach ( {a:12:{ .... }} ). Można wtedy wyszukiwać po prostu LIKE "%...%" i znajdzie na każdej pozycji. Należy jednak pamiętać że LIKE "%...%" różni się od LIKE "...%" tym, ze pierwszy wykonuje się średnio 3,5 raza wolniej od drugiego. To może być dość znaczące przy wyszukiwaniu po tablicy z kilkoma tysiącami/milionami danych.

Podsumowując proponowałbym Ci pierwszą opcję, czyli jedna komórka i explode/implode w przypadku tablicy w której raczej rzadko szukasz i nie ma wiele elementów. Albo opcję z normalizacją (czyli rozdzieleniem na dwie tabele) w przypadku gdy będziesz często szukał i masz dużo elementów. Rozważ te opcje sam - mam nadzieje, że pomogłem.

--------------------
Warsztat: NetBeans 7.2 Beta, PHP, MySQL, PostgreSQL, Symfony (<=1.4), Diem, Java, Sieci neuronowe
+Quote Post
Jazi
post 7.12.2010, 16:48:28
Post #10

X----

Konkretna i pomocna odpowiedź. Dziękuje smile.gif.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26.04.2025 - 03:54