![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 2 Dołączył: 25.08.2009 Skąd: Toruń / Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Chciałbym przechowywać w jednej kolumnie bazy MySQL pewne dane z PHP, np: $array = array(1, 15, 24, 188) (myślę, że taka tablica może dosięgać nawet 40 rekordów). Mam na względzie dwie wersje: 1. Użycie funkcji explode() W tym przypadku $array zmieniam na następującą postać: "1,15,24,188". Wrzucam tego stringa do bazy (do jednej komórki). Pobierając dane, używam funkcji explode(",", $ciag_z_bazy) i w ten sposób pozyskuję potrzebną mi tablicę 2. Użycie serializacji i BLOB'a W tym przypadku kolumna danych będzie typu BLOB i przy pomocy serialize() zmienną $array wprowadzam do rekordu, a unserialize() pobieram dane z bd. PYTANIE: który sposób jest najbardziej optymalny? Dzięki z góry za podpowiedzi i udzieloną pomoc. Pozdrawiam. Ten post edytował Jazi 6.12.2010, 01:47:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi osobiście BLOB bardziej kojarzy się z przechowywaniem plików niż danych np. konfiguracyjnych
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli będziesz te dane tylko przechowywał to raczej nie będzie miało znaczącego wpływu na optymalność. Co innego gdy będziesz chciał wykorzystać to pole w WHERE, wtedy będzie tak jak przy korzystaniu z pola tekstowego
![]() -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 2 Dołączył: 25.08.2009 Skąd: Toruń / Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A czy BLOB może być wykorzystywany w taki sposób, jak piszesz, poprzez WHERE?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 38 Dołączył: 1.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
BLOB niestety jest niesamowicie wolny jeżeli chodzi o cokolwiek w WHERE - to raczej taka skrzynka do danych kojarzona po innych parametrach tego rekordu.
Ten post edytował Quadina 6.12.2010, 20:32:47 -------------------- Warsztat: NetBeans 7.2 Beta, PHP, MySQL, PostgreSQL, Symfony (<=1.4), Diem, Java, Sieci neuronowe
|
|
|
![]()
|
|
Zatem odradzacie używania BLOBa? Jak zrobię wersję z explode, to mógłbym szukać jakoś po LIKE.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 8 Dołączył: 13.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co Ci BLOB do serializowanej tablicy, przecież to też string.
-------------------- Web usability
Program Partnerski |
|
|
![]()
|
|
Myślałem, że każdy typ danych, jaki wsadzamy do BLOBa, trzeba zserializować. Nie jest tak?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 38 Dołączył: 1.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
BLOB to tym w którym możemy przechowywać dane binarne, np. zawartość pliku z obrazkiem. Do wszystkich innych nie ma potrzeby włączać trybu binarnego, bo wszystko po za tym sprowadza się do tekstu. Zserializowana tablica to po prostu string odpowiednio spreparowany, tak aby dało się z niego z powrotem odtworzyć tablicę.
Co do tematu - patrząc od strony technicznej i zasady normalizacji i denormaliazacji tablic, to przechowywanie danych po przecinku w jednej komórce jest karana karą śmierci do lat 3. Niestety w praktyce bardzo często zachodzi potrzeba własnie takiego przechowywania informacji, więc mamy dwie opcje. Albo stworzyć dwie tablice, gdzie druga będzie posiadała klucz obcy do pierwszej i w drugiej kolumnie zawartość. Wtedy można łatwo zrobić GROUP_CONCAT żeby wyświetlić nawet po przecinku JOINowaną drugą tablicę. Albo faktycznie trzebać wszystko w jednej kolumnie po przecinku, albo zserializowane. Polecam jednak po przecinku ze względu na możliwość szykania szybkiego po bazie, bez przelatywania po zbędnych znakach ( {a:12:{ .... }} ). Można wtedy wyszukiwać po prostu LIKE "%...%" i znajdzie na każdej pozycji. Należy jednak pamiętać że LIKE "%...%" różni się od LIKE "...%" tym, ze pierwszy wykonuje się średnio 3,5 raza wolniej od drugiego. To może być dość znaczące przy wyszukiwaniu po tablicy z kilkoma tysiącami/milionami danych. Podsumowując proponowałbym Ci pierwszą opcję, czyli jedna komórka i explode/implode w przypadku tablicy w której raczej rzadko szukasz i nie ma wiele elementów. Albo opcję z normalizacją (czyli rozdzieleniem na dwie tabele) w przypadku gdy będziesz często szukał i masz dużo elementów. Rozważ te opcje sam - mam nadzieje, że pomogłem. -------------------- Warsztat: NetBeans 7.2 Beta, PHP, MySQL, PostgreSQL, Symfony (<=1.4), Diem, Java, Sieci neuronowe
|
|
|
![]()
|
|
Konkretna i pomocna odpowiedź. Dziękuje
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 03:54 |