![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem ponieważ do strony odnosze się w np. taki sposób:
http://mojastrona.pl/page/Co_to_PHP? I gdy klikam w ten link to przekierowuje mnie do: http://mojastrona.pl/page/Co_to_PHP - Bez znaku zapytania No i tutaj mam problem, ponieważ mój skrypt wyszukuje w bazie danych właśnie temat z taką nazwą i zwraca wynik a jak właśnie zabraknie tego "?" to już nie znajdzie ... W zasadzie mógłbyć dać zapytanie do bazy że 'temat' LIKE "$zmienna%". Ale to mija się całkiem z celem ![]() ![]() Ten post edytował Damiankossek 6.12.2010, 23:56:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W linku możesz mieć i id i tytuł strony, nie widzę problemu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Problem w tym, że "?" jest znakiem specjalnym w URL i służy do oddzielenia pliku od listy jego parametrów w GET. Nie powinno się więc go używać.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli będe musiał przesiąść się na page/Jakies_pytanie/ID
![]() ![]() Dzięki Hm .. Przykładowo mam $array[0]['href'] = "Co_To_Jest_PHP?"; I jak stąd usunąć znak "?" ![]() str_replace nie radzi sobie z tym znakiem Ten post edytował Damiankossek 7.12.2010, 00:04:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj slash.
Co do przyjaznych linków po prostu zrób coś w stylu: http://mojastrona.pl/page/12,Co_to_PHP? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Slash tzn. addslashes ? Nic nie daje, teraz poprostu chcę usunąć ten znak zapytania z linka i nie wiem jak to zrobić
![]()
Jak to cholerstwo usunąć ![]() P.S Jak zrobiłem sobie nowy plik i dałem:
To o dziwo usunęło, dlaczego w moim obiekcie nie chce usunąć tego cholernego znaku ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pomyliłem się z tym slashem, myślałem, że mowa o preg_replace gdzie slashem poprzedza się znaki specjalne.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
To ja nie wiem co robić ten znak jest niezniszczalny, nawet expolodowalem tekst na tablice i implodowalem go na inny znak... i NIC !
Dobra chłopaki ![]() ![]() ![]() Ten post edytował Damiankossek 7.12.2010, 00:46:17 |
|
|
![]()
|
|
Skoro tylko w tym skrypcie klasy jest coś nie tak to szukaj tam tego problemu.
Wyechuj tam kolejne etapy i zobacz czemu ten zapytajnik nie znika. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 10 Dołączył: 2.02.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W adresie URL powinieneś używać odpowiednio przygotowanego tekstu, pozbawionego znaków specjalnych i znormalizowanego.
Kod Co to jest PHP? -> co-to-jest-php Szukaj za php slugify lub php urlize.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:16 |