![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2010 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Dopiero zaczynam przygode z php... i mam problem. Nie wiem jak określić zmienną z pomocą pola tekstowego... ![]() W javascript jest to banalne, a w php to nie wiem. I jeszcze.... czy wystarczy poprostu wpisać, czy trzeba też zrobić button który wykona jakieś zadanie?? ![]() Prosiłbym o podanie gotowego przykładu pola tekstowego, ewentualnie przycisku... pozdrawiam -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 518 Pomógł: 18 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak określić zmienną z pomocą pola tekstowego... ![]() Musisz zrobic formularz. w formularzu robisz tak: robisz drugi plik plik.php a w nim:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2010 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może opisze o co chodzi
![]() A więc tworze sobie formularz:
Chodzi o to aby wysyłający mógł określić temat maila, bo domyślnie $subject jest stała. Jak się ustawia na stałe to wszystki maile mają taki sam temat... i wszystko działa. Gdy zrobiłem tak jak na górze... w temacie przychodzącego maila było: =?iso-8859-2?B??= Ale całość zadziałała. Myśle, że wiadomo o co mi chodzi. Proszę o pomoc. ;( Głównie chodzi o to , że mam w temacie maila =?iso-8859-2?B??=. Dlaczego?? Jakieś sugestie? -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 34 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ładnie to tak zmienną do stringa wpychać na siłę? Powyższe zamień na:
W paru innych miejscach wstawiasz zmienne w ten sam sposób. Co do Twojego pytania natomiast, czytałeś może http://pl2.php.net/manual/en/book.mail.php ? Ażeby wywołać twoją funkcję proponowałbym wrzucić do switcha.
Wtedy w formularzu jako action ustawiasz: <?php echo $_SERVER['PHP_SELF'];?>?q=funkcja Pole subject będziesz mógł jeżeli zastosujesz się do rad kolegów powyżej. Tworzysz dodatkowe pole input, o nazwie np. temat.
Aby odwołać się do niego w php:
Co do usuwania polskich znaków, można by to zrobić w php i nieco prościej. http://php.net/manual/en/function.chr.php, a dla pewności podawać kody ASCII znaków do zastąpienia. Ten post edytował DiH 18.02.2010, 00:32:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 32 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
NAPISAŁEM CI JASNO I WYRAŹNIE CO MASZ ZROBIĆ:
Temat: PHPFunkcje i ich wywoanie A ty zrobiłeś "po swojemu" i dziwisz się że nie działa.... Sorry za capslocka, ale strasznie mnie to irytuje... Dałeś <input type=text name=temacik> przed <form> i dziwisz się że pusty temat. Zrobię Ci gotowca bo widzę że nawet jak napisze Tobie jak to zrobić krok po kroku to i tak zrobisz po swojemu i będziesz się pytał gdzie jest problem...
-------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 2 Dołączył: 15.02.2009 Skąd: Racibórz/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ładnie to tak zmienną do stringa wpychać na siłę? Powyższe zamień na:
Tak, ładnie, bo do tego służy umieszczanie ciągu w cudzysłowie ![]() Szybsze od oryginału i twojego kodu, a równie krótkie jak oryginał, poza tym nie ma zbędnych dwóch dodatkowych operatorów łączenia ciągów. -------------------- ![]() Griwes' Homepage | eWorld | Moje wypociny | LastFM Profile |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zlituj się... Od czego masz replace? Tak, ładnie, bo do tego służy umieszczanie ciągu w cudzysłowie Jeżeli ktoś nie zna podstaw, to propozycja kolegi była znacznie lepsza. Szybsze od oryginału i twojego kodu Z ciekawości zapytam o czasy i sposób ich mierzenia. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 2 Dołączył: 15.02.2009 Skąd: Racibórz/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie podam ci czasów i sposobu ich mierzenia, bo tego nie robię. Jednakże tylko mój kod wyeliminował dwa stringi ujęte w cudzysłowy. Stringi ujęte w cudzysłowy są parsowane, to przedłuża czas ich interpretacji w stosunku do apostrofów.
-------------------- ![]() Griwes' Homepage | eWorld | Moje wypociny | LastFM Profile |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:35 |