![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 9 Dołączył: 29.05.2009 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
staram się dodać acl do aplikacji w której mam dwa moduły: default, admin.
I nie wiem dlaczego ale jak ustawię $acl->allow('guest', 'index'), gość ma wstęp do admin/index. A chcę aby miał dostęp do "default/index" a nie do "admin/index". Ten post edytował cykcykacz 29.01.2012, 16:50:51 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 3 Dołączył: 28.01.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Proszę to jest poprawny kod AclPlugin. Proszę popatrz jak są realizowane Allow i dziedziczenia praw (addRole('client', 'guest')(IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
odpowiednio -> rola, modul:controler, akcja
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%)
|
Po pierwsze nigdzie tutaj nie uwzględniasz zasobu default, a zapis:
nie jest jednoznaczny. Po drugie (i z tego wynika pierwsze) podczas sprawdzania dostępu użytkownika do zasobu nie uwzględniasz w ogóle modułu, jak widać w tej linijce:
Oto, jak programiści Zend-a proponują rozwiązać kwestię uprawnień do modułów. EDIT: Widzę, że kolega @nid3 mnie uprzedził podając rozwiązanie "na tacy". Jednak równie poprawnym pluginem będzie taki, w którym zastąpimy : (dwukropek) innym nietypowym znakiem. Ten post edytował mortus 29.01.2012, 17:44:35 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 3 Dołączył: 28.01.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
+1
Cytat EDIT: Widzę, że kolega @nid3 mnie uprzedził podając rozwiązanie "na tacy". Jednak równie poprawnym pluginem będzie taki, w którym zastąpimy : (dwukropek) innym nietypowym znakiem. Tak, ale nie zdradziłem jak dodaje role do użytkowników. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Faktycznie następnym razem pokażę "wędkę i jak pomoc w łowieniu ryb, a nie całą rybę ". Ale czasami sam wole postudiować dobrze napisany kod i na jego bazie się pouczyć, a nie wertować w błędnych, lub nie kompletnych artykułach. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 9 Dołączył: 29.05.2009 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
dzięki za pomoc skorzystałem z kodu nid3 wszystko działa prawidłowo. Faktycznie podałem mało uporządkowany kod, bawiłem się ale nie mogłem dojść co jest źle. Korzystałem z artykułu, http://devzone.zend.com/1269/zend_acl-and-...i-advanced-use/ ale u mnie miałem problem z poprawnym działaniem. Jeszcze raz dzięki. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 20:26 |