![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio zapytano mnie co zrobić w wypadku, gdy użytkownik będzie próbował uploadować zawirusowane zdjęcie na serwer (poprzez funkcję move_uploaded_file() lub copy() ). Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie przyszła mi taka ewentualność do głowy.
Czy rzeczywiście jest to realne zagrożenie? A jeśli tak jakie są możliwości zabezpieczenie strony/serwera przed taką sytuacją? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... nie wydaje mi się aby było możliwe umieszczenie wirusa w obrazku. Co prawda istnieją pewne metody "chowania" danych w plikach graficznych ale w tedy mogą mieć one co najwyżej nazwę obrazek.jpg.EXE(!) więc wydaje mi się, że wystarczy sprawdzać rozszerzenie uploadowanego pliku za pomocą funkcji pathinfo i tyle. Oczywiście zaznaczam, że nie jestem żadnym specjalistą i mogę się milić.
Ten post edytował Blame 18.11.2009, 15:58:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zdjęcia nie da sie zawirusować. plik wykonywalny musi miec rozszerzenie: *.exe, *.msi, *.com. oczywiscie uzytkownik może zamienic 'exe' na -> 'jpg' ale wtedy "wirus" sie nie uruchomi tylko wyskoczy komunikat w stylu "zdjecie jest uszkodzone"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Czy rzeczywiście jest to realne zagrożenie? A jeśli tak jakie są możliwości zabezpieczenie strony/serwera przed taką sytuacją? Była dziura w SMF 1.1.8, która umożliwiała wykonanie kodu wstrzykniętego w metadane obrazka. Jak zabezpieczyć? Wycinać metadane na serwerze. Wystarczy ImageMagick, dowolne polecenie i pewien parametr, na który na pewno trafisz. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodatkowa kompresja na serwerze powinna usunac potencjalne smieci
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Da się wrzucić wirka do zdjęcia. To kwestia wpisania odpowiednich danych do struktury pliku. Najczęściej komentarzy zdjęcia w EXIF. Oczywiście nie mówię nawet o sytuacji, gdy zapisuje się skrypt cały po prostu zmieniając mu rozszerzenie na jpg czy gif (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A jak można się tego "pozbyć"? Choćby wczytując plik przez biblioteki do obróbki zdjęć jak ImageMagick lub GD i zapisując je ponownie. Większość z danych wtedy ulega utracie i na dodatek można wykryć, czy rzeczywiście mamy do czynienia ze zdjęciem czy może tylko z "podróbką".
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat dodatkowa kompresja na serwerze powinna usunac potencjalne smieci I po co sobie pogarszać jakość zwiększając dodatkowo rozmiar pliku? Są funkcję do usuwania metadanych z obrazów, to trzeba z nich korzystać, a nie szukać rozwiązań (obejść). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 32 Dołączył: 14.04.2008 Skąd: Lenkowski.net Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej. Ja prowadzę (udanie) hosting zdjęć ifotos.pl. Już 2 dnia ktoś włamał mi się na serwer, miałem wtedy tylko sprawdzany mime type. Dziś mam sprawdzanie mime-type, rozszerzenie i to wszystko. Przez ponad rok serwis nie został popsuty (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Polecam więc sprawdzanie zarówno rozszerzenia jak i typu pliku (mime type)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat bardziej chodzilo mi o "kompresje" bez pogarszania parametrow grafiki (w stylu: te same wymiary 100% dla jpg, ta sama liczba kolorow itp) Muszę Cię rozczarować - spowoduje to właśnie pogorszenie jakości. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 32 Dołączył: 14.04.2008 Skąd: Lenkowski.net Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sory za lekki spam, ale erix ma rację, z resztą nie kłuć się z osobą posiadającą certyfikat zenda (szacun (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) ). Ale tak przy okazji, jeśli erix mówisz o funkcji usuwania meta tagów to jaka to funkcja (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) co? powiedz (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak mniemam kod PHP można umieścić i bezpośrednio w obrazku - co prawda nie będzie już działał, ale bez weryfikacji poprawności i tak przejdzie. Muszę zerknąć do źródeł funkcji getimagesize() - bo nie sądzę żeby samo jej stosowanie (a tak chyba jest w wielu przypadkach) wystarczyło. Niemniej nawet posiadając kod w obrazku zupełnie nic nie możemy z nim zrobić - potrzebna jest dużo poważniejsza dziura typu local file inclusion.
|
|
|
![]()
|
|
kod PHP możesz umieścić (ale tylko kiedy masz tak ustawione na serwerze) standardowo żaden kod (poza plikami .php) nie jest wykonywany.
|
|
|
![]()
|
|
~MWL, papier to nie wyznacznik. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
A wracając do tematu - kiedyś robiłem ciut głębsze badanie na temat tej przypadłości. getimagesize nie sprawdza, czy są doklejone do pliku jakieś dane. Wynika to z tego, że w GIF/PNG wymiary są zapisane bodajże w nagłówku i po prostu dalsza część pliku nie jest potrzebna. Jeśli chodzi o JPG, jest to związane z konkretnymi blokami i dalej plik nie jest już czytany. W zasadzie wystarczy pierwsze pół kilobajta pliku (nawet uciętego), aby getimagesize nie zwróciło błędu. Jeśli chodzi o możliwość wykorzystania tego kodu - była swego czasu luka w SMF, która zamieniała serwery w istne armaty do spamowania (tak nawiasem, pliki maskowały się w katalogach TinyMCE (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). O ile w sytuacji, gdy obrazki są tylko dla nas, to nie ma ryzyka (zakładam, że nie będzie wykorzystywane PHP do ich wyświetlania), to w przypadku, gdy coś z nimi robimy (wyświetlanie przez readfile i pochodne) już stwarzało problemy. Nie mam 100% pewności, ale na atak narażone są konfiguracje, w których PHP działa jako aplikacja (Fast)CGI. Cytat standardowo żaden kod (poza plikami .php) nie jest wykonywany. No i tu jest pies pogrzebany - niestety nie masz racji. Serwer nie sprawdza (to jest jedna z głównych przypadłości bezpieczeństwa wykonania skryptów interpretera PHP), jakie rozszerzenie jest wykonywane. Wystarczy nadpisać tablicę MIME i nawet ten spreparowany obrazek się wykona jako skrypt. Cytat Ale tak przy okazji, jeśli erix mówisz o funkcji usuwania meta tagów to jaka to funkcja co? powiedz ImageMagick, dowolne polecenie, parametr -strip: http://www.imagemagick.org/script/command-...tions.php#strip |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No i tu jest pies pogrzebany - niestety nie masz racji. Serwer nie sprawdza (to jest jedna z głównych przypadłości bezpieczeństwa wykonania skryptów interpretera PHP), jakie rozszerzenie jest wykonywane. Wystarczy nadpisać tablicę MIME i nawet ten spreparowany obrazek się wykona jako skrypt. W jaki sposób nadpisać tablicę MIME za pomocą spreparowanego obrazka? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Nie pamiętam już, na czym konkretnie polegał ten bug, ale AFAIR był on powiązany z tą przypadłością (brakiem sprawdzania rozszerzenia wykonywanego skryptu).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 17:00 |