![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 5 Dołączył: 11.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie
![]() Dzięki Wam tworzę "własny cms".
Tak, jak powyzej generuję sobie strony. Wszystko działa pięknie, tyle, że menu muszę wpisywać ręcznie. Mogę do kazdego case dopisać zmienne z linkami, ale nie wiem, jak je wyciągnąć i automatycznie zbudować menu. Z góry dziękuję za pomoc ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W cmsie powinieneś skorzystać z routingu, a nie pchać wszystko do switcha. Zobacz wątek.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 5 Dołączył: 11.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Darko, bardzo dziekuję za odpowiedź.
Mój cms napisałem w cudzysłowie ![]() Tyle, że wkurza mnie ręczne robienie menu. Przeczytałem tamten wątek i... za bardzo nie kumam ![]() Jeżeli jest sposób na wyciąganie zmiennej z case to mnie to zadowoli. Dzięki ![]() p.s. Teraz pomyslałem, że linki powienienem mieć oddzielnie, w innym case. Tylko jak to mam zrobić? Ten post edytował php11 26.08.2012, 08:52:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawet najprostszy router jest dokładnie tym, czego szukasz, zerknij na przykład. Ostatecznie zamiast pisania routera trzymaj dane do wyświetlenia dowolnej strony w bazie.
|
|
|
![]()
|
|
Jeszcze raz bardzo dziekuję
![]() Pewnie ja tego nie rozumiem, więc jeszcze raz: Pragnę zrobić tak, że za pomocą pętli wyświetlę menu. Informacje potrzebne do zbudowania linka trzymam w case dla każdej "podstrony". Kurde, sorry za lamerstwo. Proste linki robię w .htaccess. Ten post edytował php11 26.08.2012, 11:49:39 |
|
|
![]()
|
|
Jak Ci się rozrośnie cmsik, to te informacje, które trzymasz w case dla każdej podstrony najlepiej będzie przenieść do bazy danych i po stronie backendu umożliwić ich edycję jakimś prostym formularzem. Oszczędzi Ci to pisania wielu instrukcji case na każdej podstronie, poza tym cmsy oparte o pliki są mniej skalowalne niż te, oparte o bazę danych.
|
|
|
![]()
|
|
Wreszcie zrozumiałem, co napisałeś
![]() Tak, znam trochę cms-y i wiem, jak działają. Szczególnie jeden. Nie robię nic wielkiego i nigdy nic wielkiego z tego nie będzie. Po prostu, zamiast tworzyć listę z pozycjami menu, chciałbym wyręczyć się automatem - php, a nie wiem, jak ![]() |
|
|
![]()
|
|
W takim razie raz tworzysz tablicę na podstawie tego, co masz w case'ach, serializujesz ją do pliku. Przy każdym żądaniu na początku wczytujesz i deserializujesz tablicę, nastęnie sprawdzasz czy
występuje w niej klucz section i jeżeli występuje, to masz już wszystkie dane do wyciągnięcia pod tym kluczem. Rozwiązanie lekkie i dla mikrorozwiązań w miarę wydajne. Przykładowa tablica:
Ten post edytował darko 26.08.2012, 12:39:30 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
"deserializujesz" cza aby na pewno mnie nie obrażasz?!
![]() Dzięki wielkie, sprawdzę Twoje rozwiązanie (jak mi sie uda) i dam znać. Spokojnej niedzieli... |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki raz jeszcze.
Walczę z odczytaniem tych tablic ![]() |
|
|
![]()
|
|
http://www.php.net/manual/en/function.unserialize.php
Pokaż, jak walczysz. -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Wcale nie jestem pewien, czy chcesz to ogladać...
Zupełnie nie wiem, jak wyłuskać poszczególne wartości... Ten post edytował php11 26.08.2012, 21:04:02 |
|
|
![]()
|
|
a gdzie serialize / unserialize i zapis do pliku?
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki, za Twoją cierpliwość
![]() Eee... Do tego jeszcze nie doszedłem. p.s. To mnie raczej przerasta, ale dzieki za poświęcony czas. Pozostanę przy ręcznym menu ![]() Ten post edytował php11 26.08.2012, 21:56:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:45 |