![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy ktoś może wie (lub wie gdzie jest gotowe rozwiązanie) jak napisać skrypt zakładający i usuwający userów w systemie Linux (polecenia adduser, deluser) ? Za wszelką pomoc będę wdzięczny. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 5 Dołączył: 7.03.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale mi nie chodzi o składnie polecenia ale skrypt php który pozwoli założyć usera wykorzystując ewentualnie te polecenia. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Manual: exec. Podajesz jako parametr komendy adduser, deluser etc
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Manual: exec. Podajesz jako parametr komendy adduser, deluser etc Tak tylko że on po wykonaniu adduser nazwa_usera pyta o hasło dwukrotnie. Niestety nie działa to jak polecenie useradd nazwa_usera -p haslo. Może jest sposób na podanie mu tego hasła za pomocą funkcji exec ale ja nie potrafię tego zrobić ![]() Dziękuję za odzew. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz skrypt w czymś innym i tylko odpal z php.
![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Exec zwraca wynik działania komendy tworząc tablicę, w której każdy rekord reprezentuje linię komunikatu zwróconeg przez wywołaną komendę.
Jeśli dokładnie wiesz o co będzie system pytał, i mniej więcej czas po jakim to następuje, to możesz zrobić na krótko w ten deseń:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję zaraz będę próbował
![]() Exec zwraca wynik działania komendy tworząc tablicę, w której każdy rekord reprezentuje linię komunikatu zwróconeg przez wywołaną komendę. Jeśli dokładnie wiesz o co będzie system pytał, i mniej więcej czas po jakim to następuje, to możesz zrobić na krótko w ten deseń:
Napisałem coś takiego:
Niestety tworzy mi tylko użytkownika bez hasła ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:06 |