![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, otóż napisałem skrypt logowania który przekierowuje osobę pod adres admin.php, tam znajdują się linki np admin.php?dzial=nazwadzialu, taki najprostszy sytem includowania plików. Jeśli zaś osoba nie jest zalogowana sprawdzanie czy istenieje sesja i przekierowuje go do pliku z logowaniem. Niestety działa to tylko przy wpisaniu linku w postaci admin.php?dzial=nazwadzialu. Gdy wejdę bezpośrednio w plik nazwadzialu.php plik sie normalnie otwiera i moge wykonać skrypt w nim zawarty. I tutaj rodzi się moje pytanie, czy istenieje sposób, który zabrania wykonywania skryptów poprzez bezpośrednie jego wywowalnie ? Wiem ze mogę tutaj w każdym pliku dodac sprawdzanie czy istenie sesja, chciałbym sie dowiedzieć czy istenie szybszy i bardzeij efektywny sposób.
Z góry dzięki za wszelką pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 1 Dołączył: 10.10.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pliku nazwadzialu.php wpisz warunek logowania tzn if czy sesja istnieje np
Kod if($_SESSION['login'] != ''){
//Treść pliku } else{ echo "<meta http-equiv=refresh content='0; url=index.php'>"; //przekierowanie } Ten post edytował Merko 5.04.2009, 16:54:20 -------------------- Chcesz mieć strone, sklep, portal, grę? Napisz do mnie może Tobie pomoge
(cena do uzgodnienia :D) TumS.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Tworzysz sobie plik ktory sprawdza czy odpowiednie dane sa w sesji i jego includujesz w kazdym pliku gdzie ma byc wykonane sprawdzenie
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej zamiast tego:
dać
Cytat Wiem ze mogę tutaj w każdym pliku dodac sprawdzanie czy istenie sesja, chciałbym sie dowiedzieć czy istenie szybszy i bardzeij efektywny sposób. A co jest w tym złego i małoefektywnego? Jeden if.... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 1 Dołączył: 10.10.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo jak koledzy mówią
Plik sprawdz.php: Kod if($_SESSION['login'] == ''){ header("Location: index.php"); //przekierowanie exit(); } plik nazwadzialu.php: Kod include "sprawdz.php"; ble ble ble tresc pliku W tym przypadku zostanie urwany skrypt tam gdzie exit(); i przeładuje Ten post edytował Merko 5.04.2009, 16:58:34 -------------------- Chcesz mieć strone, sklep, portal, grę? Napisz do mnie może Tobie pomoge
(cena do uzgodnienia :D) TumS.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, przyzam się ze to z lenistwa zapytałem
![]() Mój kod wygląda następująco. Kod if (!isset($_SESSION['logged'])) { header("location: index.php"); } Dzięki za wysztko. Ten post edytował Grimor 5.04.2009, 16:59:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Ale lepiej stworz sobie osobny plik i jego includuj bo potem w razie jakiejkolwiek zmiany robisz to w jednym pliku a nie w kazdym w ktorym jest sprawdzenie
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:59 |