![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 16 Dołączył: 2.12.2009 Skąd: Płock/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z kodowaniem. Mam skrypt, który wyciąga dane z xmla przetwarza i wypluwa na stronę. Strona jest w kodowaniu iso-8859-2, tak jak i XML w którym są dane. Teraz pojawił się problem z cyrylicą, która w tym XML'u się znajduje (dodam dodatkowo, że owa cyrylica jest już zamieniona na encje - bo już kiedyś miałem problem z niektórymi obcymi znakami i było to rozwiązanie, które działało); Xmla wczytuję za pomocą simplexml_load_file() Obiekt utworzony przez ta funkcję jest jednak w kodowaniu innym niż iso-8859-2 a mianowicie jest w utf-8, dlatego dane przed wyświetleniem konwertuję za pomocą iconv()
i w tym momencie zmienna $tekst jest pusta ... i nie mam pojęcia dlaczego. skoro xml jest w iso potem przez funkcję jest konwertowany do utf-8 i żaden znak nie ginie, a odwrotnie nie działa ... Doradzi ktoś jakieś rozwiązanie? a byc może w htmlu da się wyświetlić jakiś fragment w kodowaniu innym niż reszta? (przydało by się (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znaki cyrylicy masz zapisane jako encje w XML'u w takiej postaci?
//bez spacji w encji Jeśli tak, to SimpleXML zamienia je z powrotem na rosyjskie litery i pewnie podczas konwersji UTF-8 -> ISO-8859-2 wywala ci błąd. Prawidłowy względem standardu XML zapis to: //bez spacji w encji albo:
Ten post edytował Noidea 7.09.2010, 14:58:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 16 Dołączył: 2.12.2009 Skąd: Płock/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziękuję bardzo za pomoc - oczywiście działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
dobrze jest się nowej rzeczy nauczyć (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:57 |