![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam swego rodzaju prośbę. Otóż przerobiłem na własne potrzeby skrypt, który znalazłem na sieci. Wygląda on następująco: Kod <code style="white-space: nowrap;"><?php /********************************************* * plik formularz.php *********************************************/ $pole1 = str_replace("\n", "", str_replace("`", "'", trim($_POST['pole1']))); $pole2 = str_replace("\n", "", str_replace("`", "'", trim($_POST['pole2']))); $pole3 = str_replace("\n", "", str_replace("`", "'", trim($_POST['pole3']))); $pole4 = str_replace("\n", "", str_replace("`", "'", trim($_POST['pole4']))); if(empty($pole1) and empty($pole2) and empty($pole3) and empty($pole4)) { // prosty formularz zawierający 4 pola echo '<form action="" method="post"> Imię i Nazwisko<input type="text" name="pole1" style="width: 200px;" /> Nr. tel.<input type="text" name="pole2" style="width: 200px;" /> Wydział<input type="text" name="pole3" style="width: 200px;" /> Adres<input type="text" name="pole4" style="width: 200px;" /> <input type="submit" value="Zapisz" /> </form>'; } else { // dane pochodzące z formularza $dane = $pole1."`".$pole2."`".$pole3."`".$pole4."\n"; // przypisanie zmniennej $file nazwy pliku $file = "baza.txt"; // uchwyt pliku, otwarcie do dopisania $fp = fopen($file, "a"); // blokada pliku do zapisu flock($fp, 2); // zapisanie danych do pliku fwrite($fp, $dane); // odblokowanie pliku flock($fp, 3); // zamknięcie pliku fclose($fp); echo "Dane zostały zapisane! "; echo "<a href=\"podglad.php\">Zobacz wpisane dane</a>"; } ?> Jak widać przy pomocy formularza zapisuję dane do pliku baza.txt. Teraz potrzebuję wyszukiwarkę, która będzie przeszukiwała ten plik tekstowy i wyświetlała interesujące dane. Wyszukiwarka miałaby zawierać jedno pole do wpisywania kryterium i przycisk Szukaj. Wyświetlane powinny być dane z wszystkich czterech kolumn, wielkość liter dla wyszukiwarki nie powinna mieć znaczenia. proszę o pomoc, gdyż szukałem skryptu na sieci, przerabiałęm różne jednak bez skutku nic nie udało mi się zrobić. Pozdrawiam Ten post edytował pawelt21 29.09.2008, 13:02:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 15:33 |