![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki skrypt (czesc wykonawcza kodu)
Skrypt wyświetla wyniki z tablicy w postaci tytul cena ofert Do końca i takie bloki wyświetla jedno pod drugim. 1. Jak zrobić aby wyświetlał jedno obok drugiego np. po 3 w rzędzie? 2. Jak zrobić aby wyświetlał losowo jeden taki blok? ------------------- poprawiłem BBCode php wstawiamy w PHP a nie w CODE ~Cienki1980 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze, zapamiętaj na przyszłość: taka konstrukcja pętli for jak pokazałeś jest mało optymalna.
Drugi warunek w pętli sprawdzany jest za każdym jej przebiegiem, więc u ciebie za każdym razem wykonywana jest funkcja count, a jej wartość przecież nie zmienia się w trakcie działania pętli. Rozwiązanie: przypisz wynik działania tej funkcji do zmiennej, wystaw to przed pętlę lub do pierwszego warunku pętli a w drugim warunku korzystaj już ze zmiennej:
Cytat 1. Jak zrobić aby wyświetlał jedno obok drugiego np. po 3 w rzędzie? Wewnątrz pętli wiesz który przebieg jest akurat wykonywany - masz to w zmiennej $i. To, co musisz się dowiedzieć to czy aktualny przebieg jest "co trzecim" przebiegiem pętli, i wtedy wyświetlić np. <br> czy jakoś inaczej złamać wszystko do nowego wiersza. Czy dany przebieg jest co trzecim przebiegiem pętli możesz dowiedzieć się sprawdzając, czy reszta z dzielenia aktualnego przebiegu przez 3 daje 0:
Cytat 2. Jak zrobić aby wyświetlał losowo jeden taki blok? array_rand" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, rand" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual(0,count($array)-1); pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sposób wysiwtlania podany przez siemakuba nie działa tak jak chciałem tylko co trzeci obiek czy drugi robi wiekrzy odstęp.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż proszę jak to zaimplementowałeś. To, że nie działa tak jak chcesz jest możliwe, ale niemożliwe jest stwierdzenie dlaczego, skoro nic nie pokazałeś. Ręczę, że sposób jest dobry i można śmiało za jego pomocą zrobić to, co chcesz. Pokaż jak próbujesz to robić i co ci wychodzi.
pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak
i dalej sie to wyswietla jedno pod drugim w nastepujący sposób: tytuł cena ofert do konca tytuł cena ofert do konca tytuł cena ofert do konca tytuł cena ofert do konca a chciałem tak tytuł tytuł cena cena ofert ofert do konca do konca tytuł tytuł cena cena ofert ofert do konca do konca Ten post edytował misiek21 26.02.2007, 23:53:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:39 |