![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Proszę o pomoc w napisaniu wyrażenia dla funkcji preg_match_all za pomocą którego wydobędę z adresu Kod strona_1.php?id_1=sztuka&id2=200&id_art=300a (...itd) nazwę strony bez rozszerzenia .php oraz wartości parametrów(to co jest po "=") przy założeniu, że:w nazwie strony i nazwie parametru mogą być litery, cyfry i znaki typu -_ itp wartości parametrów mogą być liczbowe lub tekstowe ilość parametrów nie jest stała (mogą być 2, 3 lub więcej) siedziałem nad tym całą noc i nic mi nie wyszło |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, strpos - szukasz pierwszego wystąpienia znaku równości, potem substr i jedziesz.
Chyba, że chcesz to w aktualnie wykonywanym skrypcie odczytać (z url): $_SERVER['QUERY_STRING'] $_SERVER['SCRIPT_NAME'] Masz tutaj działający przykład, wystarczy za string podstawić coś innego (polecam obejrzeć ten przykład).
Ten post edytował fifi209 20.02.2010, 11:47:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fifi209
Dzięki za pomoc, ale nie o to chodziło. Twój przykład pozwala na pobranie zmiennych, z aktualnie wyświetlanej strony. Ja chce zrobić przyjazne urle i potrzebuje funkcji, która zmodyfikuje link do żądanego formatu, np: stron-1/2/3/testy.html. Doszedłem już do tego jak pobrać adres. Teraz potrzebuje czegoś co pozwoli mi wyciągnąć nazwę pliku strony bez rozszerzenia i parametry i zapisać do zmiennej/tablicy. Wiem, że można to zrobić za pomocą preg_match, tylko jestem cienki z wyrażeń regularnych i nie mogę za nic napisać tego poprawnie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Człowieku, a zaglądałeś do mojego posta?
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem coś takiego:
Kod function friendly_link($friendly) { $friendly = parse_url($friendly, PHP_URL_QUERY); $friendly = parse_str ($friendly, $tablica); $tab = array(); foreach($tablica as $tab); return $tab; } Funkcja działa ale tylko dla linków id=1, natomiast dla id=1&id2=2 już niestety nie. Czego brakuje? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 00:25 |