![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam w jaki sposób mogę na stronie zrobić "wersje do druku" czyli aby konkretna tabela za pośrednictwem "ikonki" były generowane do pdf-a a innej bezpośrednio do drukarki
![]() prosze o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby drukować tylko wybrane elementy strony poczytaj o media w linkach do stylów i tajemnej opcji display:none. Dla PDF robisz to samo załączając odpowiedni plik css
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak kolega powyżej napisał, pobaw się display: none. Przeważnie nie ma sensu tworzyć wersji PDF - to wymaga sporo pracy i przydaje się raczej do ważnych dokumentów typu faktury, gdzie chcesz mieć 100% pewność jak ma wyglądać strona po wydruku. ![]() Możesz dodać link do instrukcji JavaScript, w stylu: (oczywiście bez spacji w java script: - edytor tego forum sam ją dodaje o0 Ten post edytował croc 14.10.2011, 21:57:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrob dokladnie tak, jak moi przedmowcy Ci napisali.
Rozszerze tylko ich tok myslowy nieco, by rozjasnic sprawe poczatkujacym adeptom ![]() W pliku CSS (o ktorym wspomnial croc) wstaw definicje klasy:
Teraz do kazdego elementu strony, ktory ma nie byc drukowany dodaj klase .no-print i po sprawie. Czyli jesli miales np. taki element: to dodajesz nazwe klasy w ten sposob czyli bez kropki!!! ![]() Klasycznym przykladem jest drukowanie samego kontentu z typowej 3-kolumnowej struktury. Czyli wszedzie tam, gdzie nie chcesz aby na wydruku znalazy sie reklamy, menusy i inne bajery. Pamietaj jednak, ze moze sie okazac, ze konieczna bedzie modyfikacja niektorych styli, poniewaz wersja do druku "rządzi" sie (mam nadzieje ze ten kolokwializm koledzy wybaczą ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.04.2025 - 03:51 |