![]() |
![]() |
-gosc- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
chciałem wczytać do tablicy zdalny plik tekstowy aby móc go potem obrobić i napotkałem problem, do w/ pliku mam dostęp w postaci: - w przegladarce po wpisaniu file://///10.134.xx.xxx/param/plik.txt - poprzez start/uruchom po pisaniu \\10.134.xx.xxx\param\plik.txt próbowałem tak jak poniżej ale dostaję komunikat : "failed to open stream: No such file or directory" rozumiem że źle zaadresowałem scieżkę, czy mógłby mnie ktoś naprowadzić?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dostęp do pliku możliwy jest tylko z poziomu serwera, a nie poza obszarem jego działania, np. pulpitu. A jeśli 10.134.xx.xxx to Twoje IP...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dostęp do pliku możliwy jest tylko z poziomu serwera, a nie poza obszarem jego działania Czyli to nie działa? ? ;) |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tak jak wspomniałem jest to plik ze zdalnej maszyny testowej działającej pod kontrolą systemu Unix.
Oczywiście mógłbym go wpierw kopiować na dysk lokalny ale chciałbym o ile jest taka możliwość obrabiać go właśnie na niej. Rozumiem, że nie ma prostej metody na wykonanie powyższego? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli pobiera Ci pliki z poza obszaru działania serwera, to znaczy że masz lukę w systemie. W innym wypadku pobierasz plik przez file_get_contents jednak problem odnosił się do poprawnej ścieżki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że nie ma prostej metody na wykonanie powyższego? Kombinowałeś tak jak Ci podpowiedział @!*!? Jeszcze popróbuj z tymi ukośnikami i ukośnikami wstecznymi. Jeden system woli tak, drugi inaczej. A przed adresem serwera (10.134...) musisz sprecyzować protokół transferu, bo funkcja niekoniecznie jest taka bystra, żeby próbować to odgadywać:
To jest ścieżka względna bo odwołuje się do pliku, z którego uruchamiana jest funkcja file(). "./" oznacza "szukaj w moim folderze". Ścieżka bezwzględna rozpoczyna się od podania korzenia (c:\, d:\, /bin, /etc). Jeśli pobiera Ci pliki z poza obszaru działania serwera, to znaczy że masz lukę w systemie. Słowo "luka " sugeruje niedopatrzenie. W moim przypadku możliwość pobierania plików zewnętrznych to świadome, zamierzone i kontrolowane nadanie uprawnień (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Poza tym, w pobieraniu nie ma nic złego. Gorzej, jeśli nieświadomie się udostępnia. Ten post edytował bostaf 12.10.2012, 19:07:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 22:41 |