![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 3 Dołączył: 30.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Od dłuższego czasu piszę panel admin. pod jedną ze stronek i chciałbym zrobić to jak najlepiej ![]() Mam stronę X.php, w niej pokazuję co jest już ew. w bazie i na żądanie daje linki do 'przełącznika' formularzy dodawania/edycji/usuwania danej rzeczy. Poniżej akurat form usunięcia opisu. I tu sprawdzam już czy użytkownik nie manipuluje linkiem, czy wprowadzone dane są poprawne itd. i przesyłam do strony transakcji transact.php gdzie w sumie sprawdzam często ponownie to samo i tu własnie moje pytanie - jest sens w sumie sprawdzać 2x te same rzeczy? issety, empty, is_numeric? Czy w zasadzie sprawdzać to wszystko dopiero w transact.php? x.php
transact.php
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
I już elseif (!empty($_GET['description']) || isset($_GET['description']) && array_key_exists('description', $_GET)) { Ty masz normalnie lekką paranoję... elseif (!empty($_GET['description'])) { I już. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 3 Dołączył: 30.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajna wskazówka, pozmieniam.
@up haha ![]() ![]() No ok, ale w sumie nie o to tez chodzi ![]() Podczas generowania formularza w x.php sprawdzam isset, empty bla bla i czy jest w bazie owy opis, i później w transact.php w zasadzie to samo. Pytanie czy to ma sens? Czy dopiero to wszystko w transact.php sprawdzać, a w x.php .. no właśnie co ![]() ![]() Ten post edytował nait 6.09.2012, 14:19:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przestań jęzorować.... czy w czasie normalnej rozmowy z drugim człowiekiem twarzą w twarz, też co drugie zdanie pokazujesz temu komuś język?
Sprawdzać należy na każdym etapie, gdy odbierasz jakieś dane od użytkownika. Jak będziesz coś sprawdzał dopiero w ostatnim etapie, to pierwszy lepszy haker zrobi ci kuku na etapach, na których nie sprawdzasz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tak testowałem to co wyżej pisałeś i nie wystarczy samo if($id) w sumie? Jak będzie to coś poza liczbą daje 0 czyli w if warunek i tak nie będzie spełniony?
|
|
|
![]()
|
|
if(empty($id)) {
załatwia wszystko. Co ci nie pasuje? Czy dasz 0, czy nie dasz nic, czy dasz tekst to wszystko to ci wejdzie w ten IF. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mój błąd źle sprawdziłem.
Mam jeszcze jedno pytanie. Która wersja? Sry za trucie ale wolę nabierać dobrych nawyków. 1 v ciut dłuższa ale po co wykonywać zapytanie do bazy jeśli id i tak będzie fake.
czy
Jest trochę późno i mogę już nie myśleć już trzeźwo więc wybacz ![]()
Da się to jakoś uprościć? Tricku z (int) nie mogę zastosować bo pola mogą być puste, gdy obrazek nie jest przycinany, bądź może wystąpić zero gdy jest. Ten post edytował nait 7.09.2012, 23:33:43 |
|
|
![]()
|
|
No skoro $id jest błędne to nie ma sesnu jeszcze lecieć do bazy i go sprawdzać - logiczne
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:24 |