![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 287 Pomógł: 10 Dołączył: 22.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Mam pytanie, jak zrobić aby po zaznaczeniu checkbox i kliknięciu zakładki (submit) Usuń, usuwa dany News z bazy danych? Chodzi o to, że mam newsy i obok checkbox, każdy checkbox ma swoją wartość jako ID newsu z bazy, tylko nie wiem jak usunąć za pomocą submitu news :/ Z Góry Dzięki Za Pomoc -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
pokaż jak to robisz, musisz pobrać dane, które wysyłasz przez formularz. później już tylko DELETE FROM tabela WHERE id=$_GET['usun_id'].
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ech... Podstawy php i mysql :/
Skoro wiesz jaki id ma być usunięty to do bazy danych wyślij informację o usunięciu wpisu o danym id. Krokowo wygląda to tak w skrypcie: 1. Czy kliknięto Usuń? 2. Jeśli tak to waliduj numer id. 3. Wykonaj zapytanie z zadanym id w bazie usuwające news. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładam, że Matimorowi chodzi o zaznaczenie kilku checkboxów naraz i usunięcie wszystkich jednym klikiem w submit.
Jeśli checkboxy generowane są dynamicznie, w takim przypadku checkboxy muszą wyglądać tak: Ważne są nawiasy kwadratowe [] bo wtedy $_POST[nazwa] będzie tablicą. Następnie usuwanie trzeba przeprowadzić w pętli foreach: I to koniec filozofii. Ten post edytował sadistic_son 9.11.2009, 15:48:31 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli więcej niż 1 do usunięcia to lepiej WHERE id IN (lista_id-ków), bo wysyłasz jedno zapytanie do bazy, a nie kilka czy kilkanaście
![]() ![]() Ten post edytował thek 9.11.2009, 16:05:42 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 287 Pomógł: 10 Dołączył: 22.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sadistic_son i o to mi chodziło
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:18 |