![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2008 Skąd: Polska ;] Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej !
Chiałem nauczyć się uploadować pliki od użytkowników... ale mam pewien problem: Znalazłem w Necie Gotowca: index.html:
plik2.php:
Co tutaj powinienem zmienić by skrypt działał poprawnie ![]() /// Czy poda mi ktoś jakiś fajny zaufany skrypcik ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 2 Dołączył: 10.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co dokładniej nie działa? Jaki błąd wyskakuje?
-------------------- cout<<"Po co się patrzysz w ten podpis" <<endl;
cout<<"Cpp rox!"; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 18 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Dębno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CHMOD folderu w którym mają się zapisywać foty jest ustawiony na 777 ?
|
|
|
-nie wiem o co chodzi- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam taki "układ" katalogów na serwerze:
admin (dodaj_artykul.php) glowne (aktualnosci.php) pliki (tutaj mają być uploadowane pliki) ma chmod 777 Jaką mam wpisać ścieżkę dostępu do zdjęcia w plikach dodaj_artykul.php i aktualnosci.php. Na razie mam coś takiego w dodaj_artykul.php:
, a w aktualnosci.php coś takiego:
Pewnie coś źle tą ścieżkę ustawiam, bo już nie wiem o co chodzi. Jak dobrze ustawię ścieżkę i zapisze mi zdjęcie do katalogu pliki i w bazie danych to już wyświetlić nie chce. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$sciezka = "../pliki/".$name;
te dwie kropki zamień na jedną czyli: $sciezka = "./pliki/".$name; |
|
|
-nic z tego- |
![]()
|
Goście ![]() |
nic z tego
Warning: move_uploaded_file(./pliki/sruby.jpg) [function.move-uploaded-file]: failed to open stream: No such file or directory in itd. Warning: move_uploaded_file() [function.move-uploaded-file]: Unable to move itd. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak sam błąd wskazuje lokalizacje nie istnieje. Więc sprawdź dokładnie ../ czy to okey
-------------------- |
|
|
-jestem skołowany- |
![]()
|
Goście ![]() |
To odpowie mi ktoś jak ma być dobrze, bo już próbowałem takich rzeczy:
$sciezka = "pliki/".$name; $sciezka = "./pliki/".$name; $sciezka = "../pliki/".$name; $sciezka = $_SERVER["DOCUMENT_ROOT"]."/pliki/".$name; $sciezka = preg_replace("/\/[^\/]+$/", "", $_SERVER["SCRIPT_FILENAME"])."/pliki/".$name; i nic. Albo dodaje wpis do bazy danych, a nie dodaje pliku do katalogu albo odwrotnie lub dodaje wpis do bazy i plik do katalogu, ale nie wyświetla na stronie, bo wciąż nie wiem jaką ścieżkę wpisać, a katalog pliki istnieje na ftpie i ma ustawiony chmod 777. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zapisuje robacza sciezke do zmienej i potem dodawaj np tak
Nie wiem czy o to chodzilo tak na szybko ci pokazalem Ten post edytował marcio 20.03.2008, 15:45:42 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
-dalej męczę ten temat- |
![]()
|
Goście ![]() |
z tego całego kodu nie wiem co robią te wiersze:
$robocze = getcwd(); if(substr($robocze, -1, 1) != '/') $robocze .= '/'; $umask_r = umask(0); $dir = mkdir($robocze.$sciezka, 0777); umask($umask_r); Proszę o przetłumaczenie, co się dzieje, bo bym chciał się czegoś nauczyć, a nie tylko przepisywać gotowy kod. Wiem, że substr wycina z łańcucha jeden znak od końca, ale co znaczą te ukośniki to nie wiem, a z tego co znalazłem w manualu php, to getcwd wskazuje bieżący katalog roboczy, umask najpierw chyba odbiera prawa, a później nadaje utworzonemu katalogowi w tym wskazanym katalogu roboczym co na początku, ale pewien nie jestem, więc proszę o wyjaśnienie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 399 Pomógł: 7 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Mi ten kod działa jednak wyciągnąłem do z CMS więc może coś uciąłem ale nie sądzę A teraz objaśnienie Zacznę nietypowo na końcu masz zwykły formularz gdzie się przesyła plik. Definiujesz tam maksymalny rozmiar pliku, reszta to podanie ścieżki i przycisk DALEJ Jeśli zmienna files'plik' nie jest pusta to: Na początku odczytujemy dane z formularza dalej Później wysyła plik na serwer Pokazuje informacje katalog download ma mieć chmoda 777 (do zapisu) Ten post edytował Piotrwusek 20.03.2008, 20:56:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 06:04 |