![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po instalacji PHP ,mimo zadeklarowanych zmiennych wywala mi błądy Undefined index,tak jak bym aplikacja php nie widziała deklaracji,nie jest to wina skryptu ponieważ wszystko działało na poprzednim serwerze.Co może powodować błąd .htacces czy jakieś ustawienie w php.ini?
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 1 Dołączył: 23.01.2007 Skąd: Wołomin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może się to odnosić do niekompletnego lub całkowitego błędu przenoszenia bazy danych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w skrypcie używasz zmiennej, która nie została zadeklarowana, to że na innym hostingu nie było błędu to nie znaczy, że skrypt był ok, trudno powiedzieć dokładniej bez kodu, który powoduje błąd, być może na poprzednim serwerze miałeś register_globals na on a teraz masz off
poza tym to nie błąd tylko notice, więc też mógł być po prostu nie wyświetlony na poprzednim hostingu co wynikało z jego konfiguracji Ten post edytował tehaha 4.01.2011, 17:39:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Baza danych jest tworzona z poziomu skryptu(od nowa),nie była przenoszona ani eksportowana.
w skrypcie używasz zmiennej, która nie została zadeklarowana, to że na innym hostingu nie było błędu to nie znaczy, że skrypt był ok, trudno powiedzieć dokładniej bez kodu, który powoduje błąd, być może na poprzednim serwerze miałeś register_globals na on a teraz masz off poza tym to nie błąd tylko notice, więc też mógł być po prostu nie wyświetlony na poprzednim hostingu co wynikało z jego konfiguracji Nie powiedziałbym przedstawiam błedy:
a oto część kodu z tych linijek:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w przypadku gdy został formularz wysłany pewnie problemu nie ma ale co jeśli z linka zostało wklepane
![]() |
|
|
![]()
|
|
Błędy znikły co może być tego powodem???Poprzedni działąło bez zarzutów.
w przypadku gdy został formularz wysłany pewnie problemu nie ma ale co jeśli z linka zostało wklepane ![]() Z linka nie ma możliwości przesył formularza metodą post.Czy muszę deklarować zmienne przez isset? ![]() Ten post edytował Rid 4.01.2011, 17:53:53 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Błędy znikły co może być tego powodem???Poprzedni działąło bez zarzutów. a czytałeś to co Ci wcześniej napisałem? Miałeś notice ponieważ posługiwałeś się zmiennymi, które nie zostały wcześniej zadeklarowane, zanim zaczniesz posługiwać się zmiennymi z tablicy $_POST, to musisz sprawdzić czy zostały ustawione, przynajmniej tak:
|
|
|
![]()
|
|
Pewnie nie były wyświetlane,hmm no to trzeba będzie poprawiać.Ale czy warto-jak to nie są błędy?
![]() |
|
|
![]()
|
|
warto, tutaj akurat jest mało istotna i nieszkodliwa sytuacja, ale warto żebyś nauczył się sprawdzać czy dane na których przeprowadzasz operacje istnieją i czy mają odpowiedni typ, bo tutaj skończyło się to notice'em, ale inne funkcje mogą sypać błędami, jeżeli podasz puste parametry, więc warto wyrobić sobie taki nawyk w pisaniu skryptów, bo nabierze to znaczenia przy większych skryptach
|
|
|
![]()
|
|
To mi się narobiło ,muszę teraz przerabiać całą strukturę dokumentu na trzech plikach:(,tak to jest jak się pracuje na źle skonfigurowanym serwerze:(
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
podczas pisania skryptu dawaj na samym początku
<?php error_reporting(E_ALL); ?> |
|
|
![]()
|
|
Żeby,nie zakładać nowego tematu pisze tutaj bo mam wielki problem otóż czy raportowanie błedów notice jest naprawdę wymagane do prawidłowego działania aplikacji?
![]() W formularzu mam coś takiego:
gdzie opcja value przyjmuje wartość $POST.Zrobiłem tak ,aby po prawidłowym wpisaniu w tym polu, użytkownik nie musiał ponownie wpisywać tej wartości jeśli popełnił błąd w innym polu. Tymczasem po wczytaniu strony wywala mi w polach jako wartość value notice. Czy jedyna możliwość do wartości value dodać isset? ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:39 |