![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 19.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jako iż chcę zrobic cms, mam pewien problem, musze go oczywiscie zaprogramowac a potem pozwolić użytownikowi na łatwą obsługę aplikacji.
Wezmę Wordpress jako przyklad, wywoływanie funkcji do pobrania title strony:
W jaki to sposób ugryżć aby używając oop ? Myślałem o czymś takim
Czy to jest dobry pomysł? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mialo by to wiekszy sens gdybys mial np klase Page i ta klasa miala metode getTitle(), wtedy kod jest czytelniejszy, wiadomo o co chodzi.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 19.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak ale jesli cms ma wiele funkcji to uzytkownik bedzie musial wzywac roznych klasy a to znowu jest chyba dosc skomplikowane.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wezmę Wordpress jako przyklad Nabierzesz tym tylko złych praktyk a później staniesz pod ścianą. Na początek rozkmiń sobie czym jest MVC (chociażby w fuelphp, codeigniter). Z kontrolera przekazujesz dane do widoku i zamiast będzie lub
Różnica polega na tym, że przy rozbiciu na MVC będziesz miał elastyczną kontrolę nad zawartością jaka trafi do widoku. To ułatwi Ci później budowę systemu wtyczek czy wdrażanie dependency injection container. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Tak wiem, lecz jesli uzytkownik chce prostego sposobu na zrobienie strony to uzywanie obiektow jest przeciez dla niego zbedne.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co znaczy "prosty sposób robienia strony"? Wordpress jest najgorszym przykładem - żaden szanujący się programiste nie tyka tego jeżeli nie musi. Użytkownicy korzystają bo mogą łatwo sobie wyklikać stronę..
Chodzi tobie o szablony? Jak zrobisz dobrą dokumentacje to każdy twórca szablonu sobie poradzi. -------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
Fachowo.co Behance.net/fachowo |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wordpress jest dobry dla kogoś kto nie ma pojęcia (bądź ma bardzo małe) o tworzeniu stron. W sumie chyba większość CMS do tego dąży.
|
|
|
![]()
|
|
UP dokladnie o to mi chodzi.Tworze cms ktory ma byc dla malo wiedzacego uzytkownika, jest to moj projekt do szkoly, wiec tego sie trzymam dlatego pytam czy to jest dobre rozwiazanie.
Ten post edytował goartur 11.09.2015, 13:11:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:21 |