![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tablicy mam zapisane nazwy katalogów:
Na stronie chcę instrukcją include wstawiać w określone miejsca pliki o stalych nazwach zawarte w katalogach nazwanych w tablicy.
Żem słaby w składni to proszę o pomoc jak prawidłowo zapisać te URL'e żeby include działało ? Chodzi o to jak tą zmienną $katalog[0] wstawić do adresu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 1 Dołączył: 29.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam dokładne zapoznanie sie z manualem:
http://pl2.php.net/language.types.string Ten post edytował flv 10.07.2007, 18:54:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po kilku próbach zadziałał format:
To miałbym jeszcze następującą zagadkę: Jak skonstruować łącze do obrazka relatywne do aktualnej domeny. Z grubsza rzecz wygląda tak, że mam includowany nagłówek oraz stopkę strony. Linki i obrazki dołączane są względnie czyli np tak:
Plik nagłówka znajduje się w katalogu głównym serwera i jeśli strona do której jest wstawiany jest również w głównym katalogu to jest OK. Lecz jeśli strona jest w jakimś podkatalogu to już obrazki się nie wyświetlą i linki też nie zgadzają się. Oczywistym rozwiązaniem jest zastosowanie adresowania bezwzględnego np.
Wszystko gra, ale ja testuję i buduje stronę przed uruchomieniem w innej domenie. Czy można zastosować np. takie bezwzględne adresowanie z wykorzystaniem PHP i np zmiennej _SERVER["SERVER_NAME"] tak by uniezależnić się od domeny ? Tylko zupełnie nie wychodzi mi skonstruowanie takiego linku z tą zmienną czy łącza do obrazka.
Nie wiem nie mogę dojść do ładu. Albo:
Jak to poprawnie zapisać ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie, poprzednio zapomnialem o nawiasach :S
Zastosowanie tej zmiennej w tym przykładzie wyglądało by tak :
Ale wydaje mi sie ze takie rozwiazanie moze w przyszlosci spowodowac jakies bledy. Ja strony robie tak, ze wszystkie strony(php,html) mam w folderze glownym, zdjecia w osobnym folderze. Nigdy nie mialem jeszcze takiego problemu :S Ten post edytował maziak 11.07.2007, 00:03:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.05.2025 - 08:14 |