![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki bardziej skomplikowany formularz w którym mam:
- upload obrazków (php + ajax) - upload plików (php + ajax) - inputy tekstowe i selecty Wszystko chciałbym umieścić na jednej podstronie, no i zaczyna się problem... dodatkowo to wszystko ma być podzielone na mniej więcej coś takiego: inputy, selecty | upload obrazków | upload plików | checkboxy | przycisk wyślij I nie mam pojęcia jak do tego podejść... czy ratuje mnie tylko i wyłącznie rozbicie tego na etapy ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 3 Dołączył: 13.07.2009 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli rozdzielasz wszystko na:
Formularz 1 Formularz 2 Formularz 3 Proste rozwiązanie które mi przyszło teraz do głowy:
To jest możliwie proste rozwiązanie, nie wiem co inni użytkownicy o tym myślą, ale po pierwsze jeszcze nikt Ci nie pomógł, a po drugie korzystamy tylko z php i jeden plik, to w moim mniemaniu zadziała - jeśli nie chcesz przeładowań strony potrzebny jest dodatkowy język np. jQuery lub Ajax. Ten post edytował d0m1n1k_ 9.02.2015, 00:03:17 -------------------- Prywatna koncepcja pasji - SprawdzAuto.info
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś, ale dzięki za pomoc. Na tej podstronie mam już zrobiony formularz uploadu zdjęć oraz formularz uploadu plików. Całość oparta na php + ajax. Z tym że tutaj sprawa wygląda tak, że te formularze do uploadu są oddzielne. Mam dwa <form> do tego (id="imagesUpload" | id="fileUpload") i cały problem polega na tym, że te formularze są w środku tego formularza z lewej strony (inputy, selecty).
Może inaczej: Mam taki długi formularz, w kolejności: [input] [input] [select] [input] [textarea] [formularz uploadu plików - osobny] [formularz uploadu zdjęć - osobny] [input] [checkbox] [textarea] [SUBMIT] I teraz tak - jak już pisałem upload obrazków i plików to dwa osobne formularze. Działają one na zasadzie że wybiera się plik [input=file] i po wybraniu z automatu wrzuca się plik czy obrazek i wyświetlają się informacje o nim - wszystko php + ajax. Teraz tym ostatnim submit chciałbym wrzucić zapytanie do bazy z tymi inputami, selectami itd. Nie wiem czy jest jakieś obejście tego, ale wydaje mi się że będę musiał upchać to wszystko w jeden formularz ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 3 Dołączył: 13.07.2009 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz już chyba rozumiem
![]() Powinno się udać w JavaScript
Z racji, że twoje formularze mają ID:
Jeśli natomiast opierasz się na nazwach formularzy, a ID olewasz:
Ten post edytował d0m1n1k_ 9.02.2015, 14:19:49 -------------------- Prywatna koncepcja pasji - SprawdzAuto.info
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
d0m1n1k_, nie zadziała.
d.stp, co stoi na przeszkodzie aby zrobić to w jednym formularzu? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
d0m1n1k_, nie zadziała. Dlaczego niby miałoby nie zadziałać? To może coś takiego: Jeśłi masz "tradycyjny" button, możesz dodać do niego poniższe działanie onClick, może to zadziała.
Ten post edytował d0m1n1k_ 9.02.2015, 19:00:00 -------------------- Prywatna koncepcja pasji - SprawdzAuto.info
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj odpalić 3 submity (kończące się requestem) na raz to się dowiesz
![]() Formularze wewnątrz są ci kompletnie zbędne, tym bardziej że pola obsługujesz ajaxem. Jeżeli do ich obsługi używasz ich ID to zamień element FORM na np DIV i tez będzie działać. Ale oczywiście niczego się nie dowiemy jak nie pokażesz kodu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Każdy submit anuluje poprzedni submit. To tak jakby kliknąć szybko w 3 linki na stronie i oczekiwać, że otworzą się wszystkie 3 naraz w jednej zakładce.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Każdy submit anuluje poprzedni submit. To tak jakby kliknąć szybko w 3 linki na stronie i oczekiwać, że otworzą się wszystkie 3 naraz w jednej zakładce. Przy jQuery dam radę ;-) Ale zaczynam rozumieć Twój punkt widzenia. -------------------- Prywatna koncepcja pasji - SprawdzAuto.info
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up co ma do tego jQuery?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
trueblue ma rację.
Rozbiłem ten formularz na 2 kroki i po problemie. Dzięki za pomoc panowie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:09 |