![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początku chciałbym wszystkich przywitać bo jest to mój pierwszy - dziewiczy post na tym forum.
Jeśli chodzi o PHP stawiam pierwsze kroki, stad moje pytanie: Chciałbym utworzyć dwuwymiarową tablicą powiedzmy 100 wierszy i 100 kolumn (tablica 100 na 100). Wiem że w przypadku jednowymiarowej możemy skorzystać z funkcji range i wówczas wygląda to tak:
Szukałem w paru źródłach lecz nie doszukałem się jak sprawa wygląda np. w dwoma wymiarami. Domyślam się że moje pytanie jest trywialne ale jak już jestem początkujący. Jeśli zdublowałem temat z góry sorry. Pozdrawiam Ten post edytował Biker 28.03.2007, 21:44:46 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli sie nie myle nie chodzi tu o funkcję range.
W php tablice można deklarować dynamicznie tak jak zmienne.
Czyli jeśli chcesz utworzyć tablice dwuwymiarową 100x100 poprostu zdeklaruj każdy jej element, jesli będziesz chcial wywołać element tablicy, którego nie ma to taki element nic nie zwróci. $tablica[0][0]=1; //tablica dwuwymiarowa piersza kolumna pierwszy wiersz wypelniona liczba typu int $tablica[0][1]="a"; //tablica dwuwymiarowa piersza kolumna drugi wiersz wypelniona znakiem typy char $tablica[1][0]="string"; //tablica dwuwymiarowa druga kolumna pierwszy wiersz ... ... $tablica[99][99]=1; //tablica dwuwymiarowa setna kolumna setny wiersz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc:)
Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:53 |