![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nie wiem czemu ale nie mogę wymyślić żadnego sensownego rozwiązania, a już kiedyś mi się to udało tylko nie pamiętam jak:/ mam tablice:
potrzebuje wynik w postaci :
i jeszcze możliwość wystąpienia różnej ilości elementów tablic, czyli:
Domyślam się że rozwiązanie będzie banalne.... "Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 2 Dołączył: 14.06.2009 Skąd: Czestochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
coś takiego z palca. Ten post edytował piotrooo89 11.12.2009, 14:50:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 7 Dołączył: 24.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mysle ze tu pomoze foreach
ale dobrze jakbyś miał liste wszystkich użytkowników bo moze byc ze upload bedzie wiekszy niż download, wtedy byś tylko zmienił parametry foreach, a download bys robił tak jak upload |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heheh śmieszne jest to że próbowałem podobnie z dwoma foreach-ami jak Ty "piotrooo89"
ale coś nie śmigało jak trzeba tylko jeszcze co w sytuacji jak będzie coś takiego:
oczywiście zależy mi na wyniku:
Ten post edytował perhydrol 11.12.2009, 15:10:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 7 Dołączył: 24.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli to co napisałem pod moimi wypocinami, spróbuj najpierw funkcją array_merge z połaczeniem array_keys download i upload i bedziesz mial wszystkie imiona i sumy wystepujące w obywdu tablicach i potem foreachem traktujesz tą tablice którą masz na wyjściu array_merge, i sprawdzasz issetem czy istnieje dane imie w downlad i upload
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
to popatrz sobie na mój komentarz w listningu. masz tam opisane jak to zrobić, pokombinuj samemu i pokaż ewentualnie coś poprawimy doradzimy.
//EDIT Cytat Czyli to co napisałem pod moimi wypocinami, spróbuj najpierw funkcją array_merge z połaczeniem array_keys download i upload i bedziesz mial wszystkie imiona i sumy wystepujące w obywdu tablicach i potem foreachem traktujesz tą tablice którą masz na wyjściu array_merge, i sprawdzasz issetem czy istnieje dane imie w downlad i upload dzizas, jakie kombinowanie. nie lepiej parę elseif'ów i po sprawie? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował piotrooo89 11.12.2009, 15:16:06 |
|
|
![]()
|
|
dzizas, jakie kombinowanie. nie lepiej parę elseif'ów i po sprawie? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) no moze to i kombinowanie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) bo przykład nie jest jakis tam wygórowany, lecz jak kolega się uczy, no to ma już alternatywę, jak sobie te dwa przykłady przećwiczy, a nóż się przyda w innym przypadku, lub jak ten się rozwinie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ok nie róbmy offtopu (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował fenix.robi 11.12.2009, 15:24:13 |
|
|
![]()
|
|
to że jest kilka sposobów na rozwiązanie każdego problemu to nie nowość (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif)
Wiec wybrałem rozwiązanie łatwiejsze, tyle że po dopisaniu warunków w tym rozwiązaniu z dwoma foreach-ami, znalazłem się dokładnie w tym samym momencie zanim napisałem tego posta. Widzę więc że mój problem polega na postawieniu odpowiednich warunków, nic więcej.... Więc przyznam szczerze że myślałem nad rozwiązaniem przez utworzenie nowej tablicy, z przypisanymi wartościami tj.
itp no ale proponujecie trochę inne rozwiązanie więc próbuje z tymi warunkami ale chyba dobrze by było jak byście mnie trochę naprowadzili, i nie zapewniam że nie musi to być gotowy kod.... ja próbuję coś takiego, no ale :/
-wiem, patrzę na te "elseif" i są kompletnie bezsensowne (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował perhydrol 11.12.2009, 16:04:13 |
|
|
![]()
|
|
możesz podać jakaś przykładową tablice na jakiej testujesz?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie lepiej wykorzystać dwie oddzielne pętle i w jednej tworzyć zmienne tymczasowe które oznaczały by już wykonane echo, a w drugiej echować tylko te elementy których w owej tymczasowej zmiennej nie ma?
xxx - by nie było, że daje gotowca jak się przyłożysz następnym razem z tym problemem nie przyjdziesz. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
oczywiście że mogę podać,
dodam jeszcze że generuje się ona co 1 sekundę, więc jej zawartość a także ilość rekordów ! link: Przykładowa tablica |
|
|
![]()
|
|
hmm tak się zastanawiam czy nie wydajniej by było gdybyś łączył 2 dane z tych dwóch tablic w jedną. bo takie porównywanie może być średnio optymalne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy było to do mnie - mam taką nadzieję, funkcji do łączenia nie znam (o ile istnieje zaraz poznam). Tymczasem kod jw. tylko na zmiennych:
|
|
|
![]()
|
|
oczywiście ShadowD rozwiązanie bezbłędnie działające, no ale przyznam szczerze że ciekaw jestem czy może być bardziej optymalnie (z tym łączeniem tablic)
czy mowa tu o rozwiązaniu o jakim wcześniej mówiłem? ? ? tj
oczywiście dziękuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi, kod który dodałem jako ostatni łączy tablice...
Nie wiem, ale być może istnieje jakaś gotowa funkcji, ale jeszcze jej nie znam. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Mój błąd (z tym warunkiem)
dopiero teraz zwróciłem uwagę że nie pokrywają się wyniki prezentowane od tych które znajdują się aktualnie w tablicach "download" i "upload" tu kod:
a tu strona prezentująca aktualne wyniki, to co na czerwono jak widać nie pokrywa się z rzeczywistością :/ >>>Strona Statystyk, wynik działania<< Sorry pośpieszyłem się, no i jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował perhydrol 11.12.2009, 17:48:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 10:04 |