![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--kmpl-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Poniżej zamieszczam kod, który wyświetla mi dane z bazy sprzętu kwaterunkowego w formie tabeli. Mam dane pogrupowane pomieszczeniami. Chciałbym zaprezentować dane w wielu tabelach jedna pod drugą (jedno pomieszczenie to jedna tabela). Np. Pomieszczenie nr 10 i poniżej tabela ze sprzętem w pomieszczeniu nr 10, poniżej pomieszczenie nr 11 i tabela ze sprzętem w pomieszczeniu nr 11 itd. Proszę o pomoc jak to rozwiązać Pozdrawiam
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm na początek sprawdzasz ile masz pomieszczeń (albo na sztywno ustawiasz)
i robisz 2 pętle for ($a =0;$a <= $ilosc_pomieszczen;++$a) { // tutaj dajesz zapytanie a w warunku nazwe / nr pomieszczenia następnie dajesz druga pętle w której tworzysz caly kod html odpowiadający za tabele i po prostu wstawiasz tam dane } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może jeszcze jedno usprawnienie:
Listy / liczby pomieszczeń nie trzeba ustalać "na sztywno". Zanim zaczniesz czytać "właściwe" dane, odczytaj wykaz pomieszczeń: Dane czytasz z tej samej tabeli - wykazu sprzętu, bo słowo DISTINCT zapewnia brak powtórzeń. Wynik tej kwerendy przenieś do tablicy w pamięci. Dopiero potem, dla każdego numeru pokoju (z tej tablicy): - wyciągnij dane kwerendą z warunkiem WHERE na numer pokoju, - wygeneruj tabelkę - wykaz sprzętu (w danym pokoju). Inny wariant: Może być tylko jedna kwerenda, ale z sortem na numer pokoju. (Jako dalsze klucze sortowania może być coś jeszcze). W pętli przetwarzającej te dane musisz: - wyłapać zmianę numeru pokoju, - zakończyć poprzednią tabelę i rozpocząć nową. Wybór należy do Ciebie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To moje początki w php, ale spróbuję sobie jakoś poradzić.
Wielkie dzięki za wskazówki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:10 |