![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Siema, wiecie chciałbym napisać system punktów, lecz kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Chciałbym to zrobić w taki sposób by jak się wejdzie strona.pl/index.php?dodaj=nazwauzytkownikaktoremumamydodacpunkty
Jesli ktos weszedłby przez ten link to danemu użytkownikowi doda X punktów PS: Korzystam z tego. http://www.mpcforum.pl/topic/166719-phpsys...nia-na-sesjach/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No Panie Pudzianowski... StrongMan, MMA, a teraz PHP...
A tak poważnie: masz pomysł więc go zrób. Chcesz dodać punkt za każdym razem, gdy wejdzie ktoś na stronę index.php?komu=user ![]() Nic prostszego - użyj np. $_GET['komu'] i bazując na tym np. używając mySql dodaj punkcik dla usera $_GET['komu']. Możesz też użyć plików. Oczywiście musisz pamiętać o zabezpieczeniu tego przed xss etc. A jeżeli nie wiesz co to GET - polecam poszukać o podstawowych kursów. -------------------- Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Myślałem by tak zrobić ... lecz to jest wszystko na plikach :/ Co mi utrudnia sprawę.
Wiem co to jest GET Ten post edytował Dominator 7.06.2011, 17:08:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale dlaczego utrudnia? file - podstawy programowania. Czytasz plik, zmieniasz jego wartość i wszystko śmiga. A w czym problem, żeby to zrobić w mysql?
-------------------- Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
|
|
|
![]()
|
|
Zbytnio nie znam się ale co zrobić aby czytało wartość pliku ? *Konkretniej - rejestrując użytkownika do pliku zapisuje się:
nick:haslo:mail ja dodałem :points nick:haslo:mail:points (Dominator:thomson:admin@forum.php.pl:100 - 100 otrzymuje podczas zarejestrowania konta) Chciałbym aby użytkownikowi wyświetlało się ile ma punktów. Ten post edytował Dominator 7.06.2011, 17:31:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kurde, jak coś robisz, musisz wiedzieć, jak to potem rozszerzać.
W tym wypadku, np. Lista funkcji: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
*Konkretniej - rejestrując użytkownika do pliku zapisuje się: Takich rzeczy nie robi się na plikach tylko na bazie danych. Raz - o wiele optymalniej. Dwa - o wiele prościej. To co na plikach musiałbyś osiągać setką funkcji i kombinowaniu jak koń pod górkę bazą danych osiągniesz w jednym czy kilku zapytaniach.nick:haslo:mail ja dodałem :points nick:haslo:mail:points (Dominator:thomson:admin@forum.php.pl:100 - 100 otrzymuje podczas zarejestrowania konta) -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:28 |