![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--noobek-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam ponownie i panie!
Teraz będę was odwiedzał codziennie i zamęczał pytaniami noobka. Ale do rzeczy ![]() Czemu na większości portali robi się tak, że np. jak klikamy na newsa(czytaj więcej) to przechodzi on do innej strony np www.xxx.pl/news1/ www.xxx.pl/news2/ ? Rozumiem, że takie skrypty po prostu tworzą nowe foldery i index.php który jest "pseudo ukryty" a nie ciągną z bazy w stylu www.xxx.pl/news?id=1 itd. Czy może to jest string odbierany jakoś zapytaniem $_Server? (ale raczej nie bo jak dopisze index.php to dziala ![]() Otóż u siebie mam to drugie rozwiązanie, ale skoro wszyscy robią inaczej to rzecz pewnie coś jest na rzec w tym, że takie coś nie jest indeksowane? Czy może coś innego? Co polecacie bardziej i jak to wykonać? OMG so many questions :S Z góry dzięki za odp! |
|
|
--noobek-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Coś nie wyszło...a nie mogę edytować<sad>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 25 Dołączył: 29.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
utwurz plik:
.htaccess i dodaj w nim: RewriteRule ^news/([0-9][0-9])$ index.php?news=$1 i wyświetli ci to jako: news/1 albo jaki id tam masz -------------------- Pomogłem daj pomógł
|
|
|
--noobek-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ok dzięki, ale jeszcze dalsza cześć mojego pytania, czy oprócz pewnej estetyki to coś daje więcej?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 25 Dołączył: 29.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oprócz estetyki to nic nie dodaje
tylko zakrywa np. taki link index.php?news=1 Ten post edytował Ruch Radzionków 1.03.2012, 23:21:50 -------------------- Pomogłem daj pomógł
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:02 |