![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym dodać do mojego skryptu prosty system języków. Że z tabeli z jakiegoś tam pliku językowego pobiera zmienną, w której zdefiniowany jest tekst w wybranym języku. W jaki sposób mogę to zaimplementować? I na jakiej zasadzie mogę później dodać możliwość zmiany języka? Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję lepiej dla danego języka utworzyć osobny plik np. pl.inc, uk.inc itp. i pod wartościami tych zmiennych wstawić opisy. W skryptach na stronach tam gdzie tekst wstawiasz zmienne. Wcześniej robisz include plików w zależności od tego jak przesyłasz identyfikator pliku. \jak nie ma identyfikatora ustawiasz język podstawowy\
i tyle. Wcześniej oczywiście sprawdź czy zmienna lang istnieje i czy zmienną językową jesteś w stanie obsłużyć, jak nie to ustaw lang podstawowy np. na polski. W tabelach jeśli opisy będą rozbudowane zrobią Ci się straszne tasiemce. Ale da się:
Piszę z głowy, mogły wkraść się błędy. gino |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
taa, przyda też się sprwdzanie, czy taki plik jest na serwie, na upartego można zaincludować to, czego się nie chce
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, dziękuję, ogólnie załapałem
![]() Tylko w jaki sposób mógłbym zrobić, że getem pobieram lang, np. po wejściu na language.php?lang=pl ustawia w sesji lang na pl? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy o to Ci chodzi: chcesz getem przesłać identyfikator langu i wstawić go do sesji aby na następnych stronach brać już z sesji ?
Jeśli tak, to w language.php:
w następnych plikach:
jak nie to opisz jaśniej ![]() gino Ten post edytował gino 28.05.2011, 08:55:53 |
|
|
![]()
|
|
Bardzo dziękuję, dokładnie o to mi chodziło
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:42 |