![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam nadzieje, że w dobrym miejscu. Szukałem o tym informacji, ale albo za słabo szukałem albo nie ma (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Napisałem stronke w której ustawiłem wyglad tak aby dobrze sie wyświetlała na urządzeniach mobilnych (chyba profesjonalnie nazywa się to Responsive Web Design (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ). W jednym miejscu wykorzystałem taki kod (znaleziony tu na forum):
Po if'ie wyświetlam zdjęcie o mniejszej rozdzielczości, tak aby strona się szybciej ładowała przy słabym łączu w urządzeniach mobilnych (i żeby validator w3c dla urządzeń mobilnych mi zaakceptował rozmiar strony), zaś po else'ie wyświetlam zdjęcie juz w troche więszkej rozdzielczości (dla zwykłych kompów). Problem jest taki, że podczas validacji (http://validator.w3.org/mobile/), validator 'czyta' te zdjęcia, które są przeznaczone dla urządzeń 'stacjonarnych', a nie dla mobilnych, co w rezultacie przekłada się na znacznie większy rozmiar strony i komunikat krytyczny ze strony validatora. Czy wiecie może jak to zrobić, żeby validator brał pod uwagę zdjęcia, które się wyświetlają w wersji mobilnej, a nie normalnej ? Z góry dzięki za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzić jakiego UA używa W3C ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorki ale niestety mam z tym problem. Jakaś wskazówka jeszcze dodatkowa?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 2 Dołączył: 2.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według mnie nie ma co się opierać na walidatorach. Jak kod strony napiszesz poprawnie to po co walidator, każda przeglądarka i tak trochę się różni, strona może być najwyżej się trochę różnić(inaczej będzie wyglądać w ie inaczej na chromium)
|
|
|
![]()
|
|
Jak chodzi o wygląd to raczej nie mam problemu, zwykłą walidacje strona przechodzi bez problemu. Problem jest przy walidacji wersji mobilnej - walidator bierze pod uwagę zdjęcia, które nie są używane w wersji mobilnej.
Możliwe, że to o czym napisał Pyton_000 to rozwiązanie tego problemu, ale szukam i szukam i nie moge znaleźć jakiejś pomocnej dla mnie informacji. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według mnie nie ma co się opierać na walidatorach. Jak kod strony napiszesz poprawnie to po co walidator, każda przeglądarka i tak trochę się różni, strona może być najwyżej się trochę różnić(inaczej będzie wyglądać w ie inaczej na chromium) Korzystać z walidatora? W żadnym wypadku. A komu to potrzebne? Właśnie. A dlaczego? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już to zajrzyj tu https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ale też nie ma co sie na tym opierać, chodzi bardziej o wyeliminowanie tych błędów które google wypisze żeby nie spaść w rankingu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie com. Na pewno się przyda (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:27 |