![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam ponownie!
Ostatnio wzielo mnie na przegladanie starych skryptow i znalazlem jeden ktory chcialbym wykorzystac/przerobic (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Jednakze w kodzie tamtego skryptu czesto uzywalem jednego pliku (index.php) z roznymi GET'ami na wyswietlanie podstron. problem jest taki, ze jesli uzywam if($_GET['strona'] == "ustawienia") to jesli nie mam ustawionego tego get'a to pojawia sie error "Undefined index: strona". Teoretycznie powinienem uzywac isset ale tutaj nasuwaja mi sie 2 pytania. Jak to moge zrobic za pomoca isset? Cos w stylu if(isset($_GET['strona'])) {{ if($_GET['strona'] == "ustawienia") echo "Ustawienia"; }} ?! I dwa, dlaczego wogole cos takiego mi sie teraz pojawia, a kiedys bylo wszystko ok ? (kiedys = 2-3 lata wstecz) edit/add: Problem jest rowniez z if($_SESSION['asdf'] == "OK") ;(( Ten post edytował konradmm 28.01.2015, 07:52:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 556 Pomógł: 40 Dołączył: 20.07.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Upierdliwe? To jest bardzo dobre rozwiązanie. Logiczne. Najpierw sprawdzaj czy cos istnieje a potem jaka ma wartość.
Najpierw sprawdzasz czy i ew. Gdzie istnieje nocny sklep w okolicy potem idzesz po piwo, prawda? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 556 Pomógł: 40 Dołączył: 20.07.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie to nie pasuje
po staremu czy coś istniało czy cos nie było równe zwracany był false i wystarczyło, a false to false a teraz trzeba takie stosować
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@kayman po pierwsze nie FALSE a NULL. (edit: a ty mowisz o porownaniu, to tak, FALSE choc Twoja funkcja sugeruje co innnego... powinna zwracac NULL a nie false)
Po drugie nie po staremu, tylko tak bylo, jest i bedzie. Po trzecie: to zawsze rzucalo NOTICEM Po czwarte: wczesniej koles nie widzial, bo domyslnie noticy nie byly wyswietlane. Teraz domyslnie notice sa wyswietlane, stad wiekszosc poczatkujacych programistow ma nagle zonka. Tutaj napisałem małe co nie co o NOTICEach http://nospor.pl/notice-wyswietlac-czy-nie.html Jesli to CIę nadal nie przekonuje, to ustaw w php.ini by ci nie wyswietlalo tych NOTICEow i nie marudź bez sensu (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomijając już fakt, że jest to "upierdliwe", to tłumienie takich błędów poprzez @ lub zmianę error_reporting, wciąż wpływa negatywnie na aplikacje. Każdy błąd, nawet ten którego nie widzisz, aby mógł się wygenerować, musi zużyć odpowiednią ilość pamięci, oraz cykli procesora. Jak zaczniesz to sobie uświadamiać, że twoja aplikacja może działać szybciej (w skrajnych przypadkach nawet diametralnie), tylko dlatego że sprawdzasz dane tak jak powinno się to robić, to przestaniesz pisać że jest to upierdliwe.
Zadziwia mnie to że ludzie pomimo tylu wątków na ten temat, wciąż ten temat poruszają.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Tak. tak właśnie to działa
|
|
|
![]() ![]() |