![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 2 Dołączył: 1.04.2007 Skąd: Pogorzelica Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam... napisałem skrypt który sprawdza czy podana data minęła bo przymierzam się do pisania gry i będą robione upgrade i podaje do bazy data i czas kiedy się kończy dany upgrade. Co 3 minuty będzie się wykonywał się skrypt który będzie sprawdzał wszystkie upgrade robione przez użytkowników i te których czas już miną to będą odpowiednie wpisy do bazy i napisałem sobie sprawdzanie czy czas miną ale nie wiem czy to nie będzie zamulać serwera jak będzie większa ilość operacji. jestem początkujący proszę o wyrozumiałość
Ten post edytował krzychu0808 10.07.2009, 22:11:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 13 Dołączył: 24.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skorzystaj z funkcji mktime.
-------------------- while ( !die() ) code();
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno można ten kod skrócić. Ja generalnie takie czasu zapisuję jako wynik funkcji time(). Nie tracisz wtedy czasu na przeliczanie tylko od razu sprawdzasz.
Jeszcze pytanie: w jaki sposób odpalasz skrypt sprawdzający czy czas minął i wykonujący określone działania? Ten post edytował Kildyt 10.07.2009, 22:23:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno można ten kod skrócić. Ja generalnie takie czasu zapisuję jako wynik funkcji time(). Nie tracisz wtedy czasu na przeliczanie tylko od razu sprawdzasz. Jeszcze pytanie: w jaki sposób odpalasz skrypt sprawdzający czy czas minął i wykonujący określone działania? Skoro będzie się wykonywał to zapewne z cron'a. Ten post edytował fifi209 10.07.2009, 22:25:14 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro będzie się wykonywał to zapewne z cron'a. Nie byłbym tego pewien. Jeżeli dane są potrzebne tylko jednemu graczowi to IMHO lepiej sprawdzać datę przy odświeżeniu strony przez użytkownika. Nie traci się wtedy czasu podczas gdy gracz nie jest aktywny. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie byłbym tego pewien. Jeżeli dane są potrzebne tylko jednemu graczowi to IMHO lepiej sprawdzać datę przy odświeżeniu strony przez użytkownika. Nie traci się wtedy czasu podczas gdy gracz nie jest aktywny. Napisał, że co 3 minuty dla wszystkich użytkowników. Czytaj uważniej. Ten post edytował fifi209 10.07.2009, 22:30:37 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 2 Dołączył: 1.04.2007 Skąd: Pogorzelica Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
tak cronjob
a co do tego mktime to ja muszę chyba podstawić do niego aktualny czas i datę , później postawić do niego jaką chce datę i odjąć... chyba że źle chce stosować mktime mktime ( int godzina, int minuta, int sekunda, int miesiąc, int dzień, int rok [, int letni/zimowy] ) coś takiego ![]() ![]()
Ten post edytował krzychu0808 10.07.2009, 22:40:51 |
|
|
![]()
|
|
tak cronjob a co do tego mktime to ja muszę chyba podstawić do niego aktualny czas i datę , później postawić do niego jaką chce datę i odjąć... chyba że źle chce stosować mktime mktime ( int godzina, int minuta, int sekunda, int miesiąc, int dzień, int rok [, int letni/zimowy] ) Dalej będę stał przy swoim. Nie lepiej zapisać time() do bazy i na nim operować? Przy większej ilości użytkowników te ułamki sekund mogą zaważyć na całości - zgodnie z "grosz do grosza, a będzie kokosza". Napisał, że co 3 minuty dla wszystkich użytkowników. Masz rację, zwracam honory. Nie denerwuj się tak. Czytaj uważniej. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jestem początkujący nie rozumiem o co ci chodzi z tym time() do bazy
Sorki manula nie boli ![]() ![]() Ten post edytował krzychu0808 10.07.2009, 22:48:31 |
|
|
![]()
|
|
Dalej będę stał przy swoim. Nie lepiej zapisać time() do bazy i na nim operować? Co łatwości operowania, faktycznie time() będzie dobrym pomysłem. Przy większej ilości użytkowników te ułamki sekund mogą zaważyć na całości - zgodnie z "grosz do grosza, a będzie kokosza". Jeżeli będzie mu do czegoś innego potrzebny ten czas np. będzie go gdzieś wyświetlał to na jedno wyjdzie. Masz rację, zwracam honory. Nie denerwuj się tak. ![]() Nie denerwuje się. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
W sumie z tej samej tabeli będą odczytywane te jego upgrade ile pozostało dni,minut,sekund do końca... robie do tego osobną tabele bo będzie kolejkowanie
|
|
|
![]()
|
|
Jestem początkujący nie rozumiem o co ci chodzi z tym time() do bazy Ja też jestem początkującym, ale się tym nie chwalę. ![]() Zamiast:
Zrobiłbym:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłbym:
Właśnie o to chodzi, tylko że $data w tym przypadku byłaby wyciągana z bazy. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Właśnie już to pisałem czy o to wam chodzi.. Dzięki za info
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.05.2025 - 05:24 |