![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2012 Skąd: Hogwart Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pytanie, a mianowicie czy mogę w smarty zrobić tak, że: Header.tpl (początek HTML'a) Kod <html> <head> <title>test</title> </head> <body> index.tpl (treść strony głównej, bez htmla) Kod Przykładowa strona w Smarty. Footer.tpl (koniec HTML'a) Kod </body> </html> Chodzi mi o to czy mogę jakoś to połączyć żebym nie musiał w każdym pliku edytować nazwy, opisu, tagów itp. np. Test.pl - Strona główna, a gdy przejdę na O nas wyświetla Test.pl - O nas i tak dalej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że możesz.
Definiujesz template i go włączasz do kodu, na samym początku po "<?php" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2012 Skąd: Hogwart Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdyby jakiś początkujący sobie nie radził tak jak ja umieszczam kod.
Działa dziękuje i + mam nadzieje, że dobrze to zrobiłem. Ten post edytował Deotho 15.08.2012, 19:01:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 9 Dołączył: 12.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Kod {include file="header.tpl"} tresc strony {include file="footer.tpl"} w tpl. Tak powinno być ![]() Ten post edytował cv65 15.08.2012, 19:03:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz to skrócić:
bo w Twoim przypadku zmienne i przypisania robisz raz (przecież katalogi templatek i katalog z kompilatami się nie zmieniają w czasie wykonywania kodu, prawda?). Nieco gorzej jest z ->assign - jeśli używasz chaotycznie templatek, to zmienne mogą "przecieknąć" - choć czasami może być to pożądane. Znaczy się: zmienną przypiszesz raz, a potem wykorzystujesz ją w dwóch kolejnych templatkach. |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje za pomoc.
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:06 |