![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, aktualnie przerabiam książkę 'PHP i MySQL, Tworzenie stron Vademecum profesjonalisty wyd IV ' Hellion. Jestem przy trzecim rozdziale, w ktorym jest mowa o operacjach na pikach, tj, wczytywanie,zapis itp. operacje na plikach. Problem pojawia sie w tym skrypcie:
Przy wykonywaniu tego skryptu pojawia mi się alert: [/PHP] Skrypt nie moze wczytać danych z pliku, ktory jest umiweszczony gdzieś głebiej. W przypadku gdy znajduje się w głównym folderze serwera problem ten nie występuje. Niestety, samemu nie udało mi sie dojść co jest przyczyna. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 31 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj na jakimś darmowym hostingu z php (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Bo możliwa: 1. Zła konfiguracja wampa 2. Komunikat wskazuje na błędną ścieżkę do pliku Kod 1. [PHP]Warning: file(D:/WampServer/wamp/www//../zamowienia/zamowienia.txt) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in D:\WampServer\wamp\www\zobaczzamowienia.php on line 5 failed to open stream: No such file or directory in D:\WampServer\wamp\www\zobaczzamowienia.php on line 5 - nie możliwe otwarcie.. nie ma podanego pliku z wersetu 5 w danym źródle (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował motyl-pl 7.04.2010, 00:12:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 43 Dołączył: 8.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Komunikat wyraźnie wskazuje, że ścieżka do pliku jest nieprawidłowa. Jeżeli plik zamowienia.txt znajduje się w tym samym katalogu co skrypt, to w linii 5 kod powinien wyglądać tak
Zapis ten jest równoważny z Zmienna $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] wskazuje na główny katalog serwera (zazwyczaj htdocs). Dwie kropki (..) w ścieżce do pliku wskazują katalog wyżej. Gdzie jest zatem twój plik zamowienia.txt? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lub ewentualnie
Wszystko zależy od tego, jak jest położony plik zamowienia.TXT względem pliku zamowienia.PHP. W powyższej linijce możesz też wpisać bezpośrednią, pełną ścieżkę do pliku, czyli "D:/WampServer/wamp/.....". Zwróć tylko uwagę na ukośniki w ścieżce: albo "/", albo "\\". Edit. Chyba długo to pisałem, bo posta kolegi wyżej jeszcze nie było (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował luck 7.04.2010, 07:15:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Jeśli chcesz odczytać plik, którego ścieżka zawiera przejście do katalogu wyżej (..), skorzystaj z funkcji realpath.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Komunikat wyraźnie wskazuje, że ścieżka do pliku jest nieprawidłowa. Jeżeli plik zamowienia.txt znajduje się w tym samym katalogu co skrypt, to w linii 5 kod powinien wyglądać tak Zapis ten jest równoważny z Zmienna $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] wskazuje na główny katalog serwera (zazwyczaj htdocs). Dwie kropki (..) w ścieżce do pliku wskazują katalog wyżej. Gdzie jest zatem twój plik zamowienia.txt? Plik 'zobaczzamowienia.php' znajduje się w głównym katalogu, a "zamówienia.txt w folderze 'zamowienia'. Błąd polegał na tych nieszczęsnych dwóch kropkach , które zauważyłeś. Nie zrozumiałem intencji autora i sądziłem , ze te kropki to jakiś element php, w strukturze katalogów , który musi tam być. Dziękuje wszystkim za pomoc- problem rozwiązany. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:08 |