![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 2 Dołączył: 30.03.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zwracam się do Państwa z następującym pytaniem. Otóż mam skrypt przedstawiony na listingu nr. 1 (znaleziony na tym forum).
I jak go uruchamiam to w oknie przeglądarki widnieje napis - " Fatal error: Call to undefined function ImageCreate() in C:\usr\www\s\u\b.php on line 81 ". Owa linia nr. 81 została oznaczona komentarzem w listingu nr. 1. Według mnie jest to problem z biblioteką GD. Ja już próbowałem uruchamiać różne skrypty napisane w języku PHP, które miały za zadanie generować kody kreskowe i zawsze występował jakiś błąd. Chyba nawet ten sam*?. Mój serwer to Apache 2.0.55.0, interpreter PHP w wersji 5.1.4 . Jak mam usunąć ten problem? Proszę o pomoc w jego rozwiązaniu!
Ten post edytował dsinfo 28.12.2008, 19:11:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt działa prawidłowo, ale nie masz dołączonego rozszerzenia GD do PHP. Upewnij się, że w pliku php.ini nie jest ono zakomentowane:
Kod ;extension=php_gd2.dll z takiej lub podobnej linii, trzeba usunąć średnik na początku. Plik php.ini znajduje się najczęściej w folderze z php, albo w katalogu windowsa. Jeszcze prostszą metodą jest zainstalowanie serwera XAMPP i korzystanie z niego (posiada już wszystko, co potrzebne),. Ten post edytował l0ud 28.12.2008, 19:15:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 2 Dołączył: 30.03.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Po dodaniu na samym początku owej linijki interpreter nadal zwraca problem. Tym razem o treści - "
Parse error: parse error, unexpected '=' in C:\usr\www\s\u\b.php on line 2 ". Natomiast odnośnie pliku php.ini , nie mogę go znaleść. Wpisałem w wyszukiwarkę plików frazę "php.ini" i jedyne co otrzymałem to plik o nazwie - " php.ini-dist " oraz plik " php.ini-recommended ". A przeszukałem wszystkie dyski. |
|
|
![]()
|
|
Po dodaniu na samym początku owej linijki interpreter nadal zwraca problem. Tym razem o treści - "
Parse error: parse error, unexpected '=' in C:\usr\www\s\u\b.php on line 2 ". Natomiast odnośnie pliku php.ini , nie mogę go znaleść. Wpisałem w wyszukiwarkę plików frazę "php.ini" i jedyne co otrzymałem to plik o nazwie - " php.ini-dist " oraz plik " php.ini-recommended ". A przeszukałem wszystkie dyski. W pliku php.ini-dist znajduje się zapis umieszczony powyżej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powyższa linia nie odnosiła się do skryptu, a pliku php.ini
Spróbuj zamienić nazwę pliku php.ini-recommended na php.ini . W otrzymanym pliku wprowadź modyfikację polegającą na usunięciu średnika i zrestartuj serwer. |
|
|
![]()
|
|
Nic. Próbowałem i z jednym plikiem i z drugim. Cały czas ten sam błąd w lini 81.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
odpal phpinfo i zobacz czy masz pełną specyfikacje gd
|
|
|
![]()
|
|
Polecam po prostu odinstalować wszystko to co masz, i zainstalować XAMPP - zbiór wszystkiego co potrzebne. Unikniesz problemów z konfiguracją.
|
|
|
![]()
|
|
Nic takiego nie widziałem!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czego nie widziałeś? specyfikacji gd w phpinfo to nie masz zainstalowanego gd w php.ini pomieszaj a jak ci się nie chce to jak już wspomniał @l0ud zainstaluj pakiet serwerowy np. XAMPP
|
|
|
![]()
|
|
W pliku php.ini (utworzonym przezemnie, gdyż go nie było nigdzie) był i jest nadal wpis " ;extension=php_gd2.dll ".
|
|
|
![]()
|
|
to z wpisu ;extension=php_gd2.dll usuń z początku ; żeby było extension=php_gd2.dll
php.ini masz w c:\windows? Ten post edytował Lejto 28.12.2008, 20:46:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 05:02 |