![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero zaczynam i piszę skrypt gry kamień-papier-nożyce. Wszystko pięknie, ale wystąpił problem z podpisem. Mianowicie chciałem dodać komentarze pod wygraną/przegraną/remisem. Powyższa cześć skryptu uruchamia się, gdy gracz wybierze "kamień". Idąc logiką gdy funkcja losująca wybierze "papier" gracz przegrywa. Za pomocą konstrukcji "if" chciałem w takim przypadku dodać stosowny komentarz. Napis się pokazał, ale nie wtedy kiedy potrzeba. Komentarz pojawia się z szansą 1/3 (też podlega losowaniu) również gdy shuffle wylosuje kamień oraz nożyce. Co jest nie tak? Proszę się nie śmiać. To mój pierwszy skrypt. ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jak to ma dokładnie działać? Gdzie jest zmienna zawierająca wybór użytkownika?
Jeśli ją masz to porównuj ją z wylosowaną za pomocą if/ elseif. Do losowania użuj lepiej funkcji array_rand().
Oczywiście można zastosować bardziej skomplikowaną strukturę tablicy $obrazki gdzie każdy obrazek będzie posiadał odpowiednie właściwości ale jak na początek możesz bawić się z ifami Ten post edytował cycofiasz 14.08.2011, 18:30:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem oddzielnie każdą stronę z wynikiem. Zależnie od tego czy gracz wybrał "kamień", "papier" czy "nożyce", odsyłało go na inną stronę. Jak mogę zrobić, aby była jedna podstrona np. "wynik.php", a zależnie od wyboru gracza strona prezentowała co innego?
Mam nadzieje, że to co napisałem jest zrozumiałe. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przekazuj wybór GET'em, czyli dla poszczególnych wybórów daj link wynik.php?wybor=1,wytnik.php?wybor=2,wytnik.php?wybor=3
Następnie to odczytujesz tą zmienną : $_GET['wybor;] -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Hm... Czyli tak ma wyglądać czysty kod html wyboru? Chciałbym zrobić możliwość wyboru obrazkowego:
I dostanę trzy takie zmienne, do których będą mógł dodać inne dane tak?: $_GET['1;] $_GET['2;] $_GET['3;] Wszystko będę mógł umieścić w pliku wynik.php? Dopiero zaczynam, zrozumcie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:40 |