![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam w bazie tabelę spotkania
ID | DATA | GOSP | GOŚĆ Natomiast w skrypcie chcę, aby dana osoba mogła zaprosić inną na spotkanie w najbliższym tygodniu, ale tylko w dni robocze, jednak w jeden dzień może być tylko jedno spotkanie (wszystkie spotkania są zapisane w w/w tabeli). Jak zrobić, aby uformować listę wolnych, nabliższych dni? Przykład w tabeli mam zajęty 2 i 3 lipca, a mamy dziś wtorek, 1 lipca, więc wolne terminy to 4 (piątek), 7 (poniedziałek) i 8 (wtorek) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mając aktualną datę obliczasz:
1. najbliższy poniedziałek 2. najbliższy piątek PO w/w PONIEDZIAŁKU (!) 3. odpytujesz bazę na spotkania pomiędzy tymi datami, sortując po dacie (od poniedziałku do piątku) 4. Pobierasz dane z bazy i wyświetlasz poszczególne dni w taki sposób, że: a) jeśli w dniu nie ma spotkania, to można je zarezerwować, ![]() Wszystko pakujesz w jakieś FORM albo coś w tym stylu. To tak ogólnie, na pewno dałoby się to zoptymalizować, ale to już sam się pobawisz... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem wcześniej coś w tym stylu, można to zrobić jakoś lepiej, czy właśnie takim schematem to rozwiązać ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znacznie prościej, bez ifów.
date('w') podaje numerycznie dzień tygodnia. Zapewne przeoczyłeś to w manualu, bo przecież manuala czytałeś, prawda? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:24 |