![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Jestem początkujący w PHP. Stworzyłem taki ranking filmów:
WYŚWIETLANIE & GŁOSOWANIE: Wyświetla rekordy(w tym przypadku filmy): id | nazwa | tematyka | lwys. lwys to tutaj głosy, które użytkownik może dodawać lub ujmować.
DODAWANIE FILMÓW:
Gdyby ktoś chciał to ma tu gotowiec. Ale mam pytanie odnośnie, jaki sposób polecali byście do zabezpieczenia przed powtórnym głosowaniem? Słyszałem, że tworzy się bazę danych z numerami IP, ale kolega wspomniał coś o ciasteczkach... -------------------- Sztachnij sę zioom, muza spoko;]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 4 Dołączył: 19.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najczęściej zabezpiecza się poprzez ciasteczka
![]() ![]() Osobiście na stronie mam możliwość odpowiadania w ankietach. Rozwiązałbym to w taki sposób ( nie wiem czy najodpowiedniejszy ale.. ) , że dodajesz nową tabelę np. głosujący. W niej, gdy ktoś zagłosuje dodajesz nr IP gościa i w drugiej kolumnie ID danego rankingu ![]() ![]() Można było by się jeszcze pokusić, do sprawdzania przeglądarki usera a nie tylko IP ![]() -------------------- ---
"kto pyta ten nie błądzi"... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na wszystko jest obejscie. Sprawdzanie po IP nie daje prawie zadnej gwarancji, jak ktos korzysta np. z DSLa to IP mu sie zmienia automatycznie co kilka-kilkanascie godzin.
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak myśle, że przecietny użytkownik nie będzie raczej wgłębiać się w cookiesy, ip itd wiec takie podstawowe zabezpieczenia starcza, kolega mi właśnie polecał ciasteczka, ale nigdy wcześniej nie bawiłem się nimi (mama mi powtarzała żebym nie bawił się jedzeniem
![]() ![]() -------------------- Sztachnij sę zioom, muza spoko;]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy bazie wiecej dlubania?
Tabela IP-ranking id id_filmy ip I gotowe. Potem przy glosowaniu sprawdzasz czy to id filmu nie jest w jednym rekordzie z IP i juz.
Najlepiej zrob sprawdzenie i po IP i po ciachach. Ten post edytował sadistic_son 20.09.2010, 20:05:38 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 4 Dołączył: 19.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dokładnie, zrób lepiej po bazie danych i ciasteczkach, bo każdy jeden użytkownik - a przynajmniej najczęsciej - umie kasować ciasteczka, albo też spora część użytkowników usuwa co jakiś czas automatycznie. Bezpieczniejsze będzie wyjście z bazą danych i ciasteczkami. Z bazą wiesz jak zrobić, podał kolega powyżej, a ciasteczka również prosto, nawet Twój kolega Ci podpowiedział
![]() Pozdrawiam! -------------------- ---
"kto pyta ten nie błądzi"... |
|
|
![]()
|
|
dzieki stary! jestes wielki!
-------------------- Sztachnij sę zioom, muza spoko;]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 1 Dołączył: 10.03.2010 Skąd: Gniezno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już było powiedziane IP jest zmienne i bardzo łatwo jest obejść takie coś -> Netia/Neostrada -> Reconnect + Czyszczenie Ciasteczek.
Zamiast dodawać IP do bazy może lepiej zrobić możliwość oceniania tylko dla zalogowanych i sprawdzać po nicku czy nie głosował oceniał danego filmu. Moim zdaniem tak jest najbezpieczniej. Pozdrawiam Alson. |
|
|
![]()
|
|
Szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie pisałem systemu logowania z możliwością rejestracji.
Sprawdzanie IP to tymczasowy sposób, Aż nie nauczę się sesji . Przy następnej modernizacji serwisu wprowadzę system logowania. ![]() -------------------- Sztachnij sę zioom, muza spoko;]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:18 |