![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem, mam zmienna $godzina_orginal ktorej wartosc wynosi 8.00 - 8.45 i ta zmienna dodaje do zapytanie i to zapytanie nie dziala, wartosc zmiennej $liczba wynosi 0 i nie wiem gdzie jest problem, wszystko powinno dzialac... w tabeli mam kolumne o nazwie `godzina` i jest rowna '8.00 - 8.45' . Prosze o pomoc
Ten post edytował byczek1984 5.11.2008, 10:58:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Weź wrzuć:
Na samym końcu. Bo z tego co widzę to nie ma w tym kodzie żadnego problemu. A, i spróbuj dać:
Zamiast twojego. No i koniecznie zacznij używać BBCode. Ten post edytował bregovic 5.11.2008, 01:13:27 -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Proszę dodać tag do tematu i odpowiednie bbCode do kodu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy Poniedzialek to na pewno nazwa kolumny w tabeli? a nie przypadkiem zwykły tekst? wtedy twoje zapytanie powinno wyglądać:
a najlepiej popraw kod na:
pokaż tu rezultat... -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , nic nie pomaga, probowalem wszystkich metod i zadna nie daje efektu....
Pokaze wam moja tabele , moze tutaj jest cos zlego ze nie wykonuje zapytania sql
P.s : natomiast jak podstawie aktualna godzina bez zadnego przypisywania do zmiennej To dziala: `godzina`='8.00 - 8.45' , natomiast jak dam nie pracuje.... Ten post edytował byczek1984 5.11.2008, 10:41:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problemem mogą być jakieś białe znaki na początku lub/i końcu stringu $godzina_orginal Spróbuj użyć wpierw trim()
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To znaczy nie otrzymujesz żadnego błędu po dodaniu "or die mysql_error()"?
Poza tym, dodaj tag do tematu, i użyj BBCode w oryginalnym poście. -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
|
|
![]()
|
|
Tak nie otrzymuje zadnego komunikatu o bledzie jak dodam "or die mysql_error()"
Probowalem uzyc funkcji trim() do usuwanie nie potrzebnych pustych przestrzeni ale tez nic nie zadzialalo:> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to jak już skonstruujesz sobie to zapytanie to je wyświetl i zobacz jak wygląda. Nam też pokaż.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Może ja głupieję o poranku (ach to śledzenie wyborów
![]() -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy przypadkiem w tej linijce:
nie jest użyty znak '–' czyli MYŚLNIK zamiast znaku '-' czyli MINUS ![]() -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Masz uzyty minus "-" tak jak w zmiennej... i nie trybi
|
|
|
![]()
|
|
Pffft... może podaj pełen kod który próbujesz wykonać? Bo coś tu śmierdzi. A ja się dzisiaj myłem
![]() -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
|
|
![]()
|
|
Hmm oki tutaj jest caly kod
tutaj zawartosc tabeli
KOD PHP
Glownie ten kod polega na tym ze stronka pobiera automatycznie aktualna godzine czasu, nastepnie ta godzine porownuje z godzinami jakim ma w bazie danych( jest to dzienniczek ucznia, i np jesli aktualna godz bedzie 8.17 to mam funkcje ktora mowi ze w tym czasi trwa lekcja od 8.00 - 8.45 i przypisuje do zmiennej $godzina_orginal='8.00 - 8.45' i nastepnie to dodaje do zapytanie w sql, ale zapytanie nie dziala jak napisze `godzina`='$godzina_orginal' wyswietla 0 natomiast jak napisz `godzina`='8.00 - 8.45' wyswietla prawde.... I nie wiem czemu nie dziala jak przypisze zmienna.... tak jakby ta zmienna $godzina_orginal nie ma wartosci w zapytaniu... |
|
|
![]()
|
|
I cease my case. U mnie, po zaimportowaniu MySQL'a i wykonaniu poniższego kodu, dostaję 1...
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
|
|
![]()
|
|
I możemy sobie tak gdybać. Weź wyświetl to zapytanie po tym jak je już skonstruujesz, bo inaczej nie dojdziesz co jest nie tak. A poza tym wszystkie problemy biorą się z beznadziejnej konstrukcji tabeli. Chcesz analizować godziny a używasz varcharów zamiast time. Beznadzieja.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nio wiem ze mozna uzyc Time zamiast varchar, tylko jak uzyje time to jak zapisze godzine : 8.00 - 8.45 do bazy danych....
|
|
|
![]()
|
|
Nio wiem ze mozna uzyc Time zamiast varchar, tylko jak uzyje time to jak zapisze godzine : 8.00 - 8.45 do bazy danych.... W dwóch kolumnach typu time? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
nio tak ale to znowu wiecej roboty... a czemu mi nie chce wyswietlac tak jak mam:> wszystko powinno sie zgadzac... wszystkiego probowalem usuwanie pustych przestrzeni, znakow kontrolnych itp trim() i jak podstawie jako zmienna nie wyswietli mi natomiast jak napisze :8.00 - 8.45 to mi zadziala
|
|
|
![]()
|
|
a czemu mi nie chce wyswietlac tak jak mam:> A nie zgadniemy póki sobie nie wyświetlisz zapytania.... -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:38 |