![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, pozdrawiam otóż mój problem polega na tym, że gdy przechodę do skryptu PHP z poziomu formularza w HTML zostaję przywitany komunikatem :
[ Parse error: syntax error, unexpected '' (T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE), expecting identifier (T_STRING) or variable (T_VARIABLE) or number (T_NUM_STRING) ] Problem wystęstępuje z następującą linią kodu: $dodaj = "INSERT INTO Klient(Naziwsko, Imie, Kod_pocztowy, Miejscowosc, Ulica, Numer_domu, PESEL, Numer_telefonu, Adres_e-mail) VALUES (NULL, '$_POST['nazw']', '$_POST['im']', '$_POST['kod']', '$_POST['mia']', '$_POST['ul']', '$_POST['nr']', '$_POST['pe']', '$_POST['tel']', '$_POST['adr']')"; Komunikat tyczy się cudzysłowia występującego przy deklarowaniu zmiennej $dodaj. Z góry dziękuję za udzieloną pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie: $_POST['nazw']
a: {$_POST['nazw']} analogicznie reszta Jesli blad bedzie nadal wystepowal, pokaz tez kod przez tym co tu nam pokazales |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak mozesz sprobowac, tzn tak jak nospor napisal ale bez apostrofa w tablicy, bo i tak w stringu. Swoja droga poczytaj o SQL Injection :-P bo rzuca sie w oczy. Oraz o funkcjach/instrukcjach preparowanych. |
|
|
![]()
|
|
@ksar twoja wersja bedzie plula noticami... moja nie. wiec nie pooprawiaj (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Twoja nie bedzie rzucac noticami bez {} |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ksar twoja wersja bedzie plula noticami... moja nie. wiec nie pooprawiaj (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Twoja nie bedzie rzucac noticami bez {} Masz racje, (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) , nie spodziewalem sie ze w stringu bedzie rzucac bledami o stałe.. I nie poprawialem tylko pomyslalem ze tak jw. A post dalem bo mnie razi to sql injection (IMG:style_emoticons/default/aaevil.gif) Cytat // This is wrong for the same reason as $foo[bar] is wrong outside a string. // In other words, it will still work, but only because PHP first looks for a // constant named foo; an error of level E_NOTICE (undefined constant) will be // thrown. // Works. When using multi-dimensional arrays, always use braces around arrays // when inside of strings Jednak ja jestem przyzwyczajony do bindowania parametrow i PDO no to ;p |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co tam mały notice jak wystarczy brak jednej wartości żeby cały zapytanie sypnęło blędem.
|
|
|
![]()
|
|
NA chwile obecna nic nie wskazuje by brak jakiejs wartosci wykrzaczyl zapytanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 05:15 |