![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2008 Skąd: Żyrardów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pewien problem,który próbowałem rozwiązać już chyba przez pół dnia i nic...otóż: Próbuję napisać mały system newsów a jako że jestem początkujący, to piszę z pomocą książki. W książce jest podany przykład, jak kod powinien wyglądać jednak gdy robię tak jak jest napisane...skrypt nie działa.
Stworzyłem skrypt odpowiadający za uaktualnianie i edycję newsów (admin_news_edit.php). Do tego skryptu wysyłany jest id newsa za pomocą GET. Następnie jest połączenie z bazą, wyświetlenie danego newsa i funkcja UPDATE która ma za zadanie uaktualnić dane o newsie,tylko, że w momencie wysłania już zaktualizowanych danychnic sie nie zmienia, tak jak by funkcja UPDATE w ogole nie była wykonana. Poniżej zamieszczam plik admin_news_edit.php: Kod <?
extract($_REQUEST); include "mysql_connect.php"; if(isset($submit)) { // Jeżeli formularz został wysłany. $status = ''; if($tytul == '') { // Jeżeli pole tytuł jest puste. $status = 'Proszę podać tytuł.<br />'; } else { // Nawiązanie połączenia z bazą danych i dodanie nowego newsa $sql = "UPDATE nowosci SET tytul='$tytul', tresc='$tresc' , tresc_duza='$tresc_duza' , autor='$autor' WHERE id='$id'"; mysql_query($sql) or die(mysql_error()); $status = "News został pomyślnie zapisany."; } } else { $sql = "SELECT * FROM nowosci WHERE id='$id'"; $resultset = mysql_query($sql) or die(mysql_error()); $row = mysql_fetch_assoc($resultset); extract($row); } ?> <p><h1>Panel Administracyjny</h1><h1>Edytuj news'a</h1></p> <FORM action="<?=$_SERVER['PHP_SELF']?>" method="GET"> <INPUT type="hidden" name="id" value="<?=$id?>"> <TABLE> <? if(isset($status)) {?> <TR><TD colspan="2"><B><?=$status?></B><BR><BR></TD></TR> <? } ?> <TR><TD>Tytuł</TD><TD><INPUT type="text" name="tytul" value="<?=$tytul?>" /></TD></TR> <TR><TD>Treść</TD><TD><TEXTAREA rows="15" cols="50" name="tresc" value="<?=$tresc?>"><?=$tresc?></TEXTAREA></TD></TR> <TR><TD>Pełna treść</TD><TD><TEXTAREA rows="15" cols="50" name="tresc_duza" value="<?=$tresc_duza?>"><?=$tresc_duza?></TEXTAREA></TD></TR> <TR><TD>Autor</TD><TD><INPUT type="text" name="autor" value="<?=$autor?>" /></TD></TR> <TR><TD> </TD><TD><INPUT type="submit" name="wyslij" value="Wyślij" /></TD></TR> </TABLE> </FORM> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
To też w książce jest? Jeśli tak, to ją wyrzuć; ma zerową wartość. Stosuj wcięcia w kodzie, bo nic nie widać; do PHP jest odpowiedni bbcode. W ogóle wykonuje Ci się warunek z zapytaniem? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2008 Skąd: Żyrardów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to też jest w książce...wydawało mi się, że ta książka jest mądra...ale chyba nie <mysli>
Nie wykonuje się. Wyświetla mi się aktualny news, gdy dodaję jakieś zmiany i próbuje je zapisać to formularz wraca do danych początkowych, które były. Żaden błąd się nie pokazuje, nic, po prostu wraca do tego co było. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat
Zmień:
na:
Nie tylko kod, ale i książkę. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:35 |