![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam pytanie odnośnie poniższego skryptu logowania. PHP zajmuję się dopiero od 3 dni. Pytania moje dotyczą odpowiednio fragmentów, które zaznaczyłem w kodzie:
1. Wydaje mi się, że tutaj przypisujemy id więc czemu w 2 też przypisujemy id? 2. Dlaczego w tablicy jest user_id, a nie samo id, czemu linijkę niżej jest samo login? Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ponieważ $login oraz $id, to nie to samo co $_SESSION['login'] i $_SESSION['user_id'] (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Raz jest to zmienna lokalna dla skryptu, a raz zmienna sesyjna, która może być widoczna pomiędzy różnymi skryptami tak długo, jak długo sesja będzie aktywna na serwerze. Bardziej obrazowo. To jak piłka i jojo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Gdy piłkę wyrzucasz z ręki (skrypt się kończy) to normalna zmienna zniknie na zawsze. Tymczasem zmienna sesyjna, czyli jojo, jest na sznurku, więc zawsze możesz ją bez ruszania się z miejsca łatwo z powrotem wziąć do ręki nawet jeśli pobiegniesz w dowolna stronę, bo jest na uwięzi.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 05:20 |