![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam kilka pytań Natknołem sie w róznych skryptach na taki coś jak $PHP_SELF i mam pytanie do czego to służy i czy warto tego urzywać :?: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2004 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$PHP_SELF działa jak $_SERVER['PHP_SELF']
manual twoim przyjacielem... -------------------- notDevBlog - devblog.luinnar.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. RTM
2. nie $PHP_SELF a $_SERVER[ 'PHP_SELF' ] // no chyba ze uzywasz staaarego php 3. echo( $_SERVER[ 'PHP_SELF' ] ); -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dobra już rozumie ale mam pytanie.
Mam adres url: http://costam.pl/index.php?id=all No i w tym index.php?id=all Mam automatycznie generowane wpisy z pliku przy pomocy unserialize. I teraz mam pytanie. Chciałem w tym pliku zrobić taki linki: $PHP_SELF = $_SERVER['PHP_SELF']; <a href="'.$PHP_SELF.'&action=ban"> No i po kliknięciu na link chciałem aby przenosiło mie na strone: index.php?id=all&action=ban Ale przenosi mie na strone: index.php&action=ban I jak moge temu zapobiec aby ręcznie nie pisać ścieżki :?: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zajrzyj do
print_r( $_SERVER ) pojawi ci sie wartosc z "index.php?id=all" -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
no zrobiłem tak jak mówiłeś z tym print_r ($_SERVER['PHP_SELF']);
i mi pokazało: /category/index.php czyli lokalizacje skryptu zamiast index.php?id=all :? |
|
|
![]()
|
|
OMG. Przeczytaj co ja napisale w poprzednim poscie i to co ty zrobiles przed chwila.
print_r( $_SERVER ) -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
hehe sorry myślełem że ty sie pomyliłeś
![]() No dobra zrobiłem to o czym mówiłeś i to jest kawałek z tymi adresami: [REQUEST_METHOD] => GET [QUERY_STRING] => id=all [REQUEST_URI] => /category/index.php?id=all [SCRIPT_NAME] => /category/index.php [PATH_TRANSLATED] => g:/usr/apache/httpd/html/category/index.php [PHP_SELF] => /category/index.php [argv] => Array ( [0] => id=all ) [argc] => 1 I po co mi to właściewie :?: ![]() |
|
|
![]()
|
|
[REQUEST_URI] => /category/index.php?id=all
print( $_SERVER[ 'REQUEST_URI' ] ); i co? ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja osobiscie strasznie nie lubie $_SERVER... dla mnie to taka daremna superglobalna... niby costam ma... ale przeciez zawsze moge '?id=costam' albo '?id='.$_GET['id'].'&costam=costam';
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.05.2025 - 05:51 |