![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
napisałem taki prosty algorytm:
Przyjmuje się, że reszta powinna mieć znak taki jak dzielnik. Przy liczbach dodatnich wszystko się zgadza, jednak przy ujemnych pojawia się problem, ponieważ reszta jest ujemna. Dlaczego tak jest? Błąd interpretera? proszę o pomoc pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wynika to z działania operatora modulo
Cytat Note: Remainder $a % $b is negative for negative $a. Zawsze można przypisać wartość bezwzględną abs -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyjmuje się, że reszta powinna mieć znak taki jak dzielnik.... NAPRAWDĘ?? - dzięki, nie wiedziałem ;p Przy liczbach dodatnich wszystko się zgadza, jednak przy ujemnych pojawia się problem, ponieważ reszta jest ujemna. Dlaczego tak jest? Błąd interpretera? ekhm - jakoś mnie nie przekonałeś ;p umiesz dzielić długie liczby przez duże liczby "ręcznie" w "słupku" - może podziel ujemną przez dodatnią taką, żeby była reszta - jaka reszta wychodzi?? a jak potrzebujesz zawsze dodatnią resztę to weź to obłóż wartością bezwzględną ![]() -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.04.2025 - 05:40 |