![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak pobrac wartosc z radio buttona ktory zostal nacisniety bez przeładowania strony. Chodzi o to ze po nacisnieciu np. pierwszego radio przekazac wartosc do zmiennej (sesyjnej). I po nacisnieciu tego radio pokazywaly sie kolejne i kolejne.. Dodam ze chodzi o test na czas w ktorym nie moze byc odswiezania strony.. Z gory dziekuje
Powód edycji: [erix] poprawka bbcode
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj o technologii AJAX
jeżeli znasz angielski to mam dobrą książkę: Ajax for Dummies - pisz na PW - ksiażka w j. angielskim. Ten post edytował isso 12.02.2009, 17:41:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie rzeczy to tylko JavaScript (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok w js ale jak? Chodzi o jakis maly skrypcik (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
przyda Ci się zdarzenie onClick. i głownie na tym bazuj.
ps. poczytaj o onClick submit. |
|
|
![]()
|
|
Tak tylko mi nie chodzi o submit mi chodzi o pobranie wartosci z radio po nacisnieciu tego radio buttona i przekazniu jej do zmiennej sesyjnej bez naciskania ok. Chodzi o to ze to bedzie test w ktorym jest 10 pytan i po kolei odpowiadamy na pytania i po 10 wciskamy zakoncz. Robie to dlatego ze mam timera w js i przy kazdym zdarzeniu to leci on od nowa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
funkcja ajaxowa i onclick w inputach (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ok dzieki znalazlem to co chcialem. Tylko teraz problem z przekazaniem wartości mam.
Kod <input type="radio" name="Pytanie1" value="50" onClick =GetSelectedItem()> 1 <input type="radio" name="Pytanie1" value="0" onClick =GetSelectedItem()> 2 <input type="radio" name="Pytanie1" value="0" onClick =GetSelectedItem()> 3 <input type="radio" name="Pytanie1" value="0" onClick =GetSelectedItem()> 4 <input type="radio" name="Pytanie1" value="0" onClick =GetSelectedItem()> 5 <script type="text/javascript"> function GetSelectedItem() { var chosen = "" len = document.test.Pytanie1.length for (i = 0; i <len; i++) { if (document.test.Pytanie1[i].checked) { chosen = document.test.Pytanie1[i].value } } if (chosen == "") { alert("No Location Chosen") } else { alert(chosen) } } </script> Jak przekazac var chosen do php. chce to umiesci w js zamiast alerta zeby zapisal to do zmiennej php. Da sie to zrobic? Jak tak to jak? Te alerty sa tylko na probe. Z gory dziekuje |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Czy Ty czytasz uważnie? Już trzeci raz pada termin AJAX.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Wiem ze chodzi o AJAXA ale jestem zielony w tym temacie. Dlatego prosze o pomoc. Czy to az tak trudne?
|
|
|
![]()
|
|
wchodziłeś na stronę z linku co ci podałem?
czego nie wiesz ? jeśli znasz podstawy js, i przeczytałeś art. to nie wiem w czym problem... |
|
|
![]()
|
|
chodzi o to drogi spawnm ze ja chce tylko wartość zmiennej z js zapisać w php. Mam juz zrobione zczytywanie wartosci z radio buttona a chce tylko przepisac ja do PHP. O to mi tylko chodzi bez zaglebiania sie w AJAX'a. Nie jestem dobry w js i ajax i tutaj jest problem. chodzi mi o przepisanie wartosci z var chosen do zmiennej php. Nic wiecej
|
|
|
![]()
|
|
dajesz np onclick='dodaj("tutaj id radio")' w html
i js:
zobacz czy działa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Spawnm 13.02.2009, 12:51:58 |
|
|
![]()
|
|
Hmm... my sie chyba do konca nie rozumiemy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Kod Pytanie pierwsze <input type="radio" name="Pytanie1" value="50" onClick =GetSelectedItem()> 1 <input type="radio" name="Pytanie1" value="0" onClick =GetSelectedItem()> 2 <input type="radio" name="Pytanie1" value="0" onClick =GetSelectedItem()> 3 <input type="radio" name="Pytanie1" value="0" onClick =GetSelectedItem()> 4 <input type="radio" name="Pytanie1" value="0" onClick =GetSelectedItem()> 5 <script type="text/javascript"> function GetSelectedItem() { var chosen = "" len = document.test.Pytanie1.length for (i = 0; i <len; i++) { if (document.test.Pytanie1[i].checked) { chosen = document.test.Pytanie1[i].value } } if (chosen == "") { alert("No Location Chosen") } else { alert(chosen) } } </script> Chce aby ta wartosc ktora jest wyswietlana w alert czyli chosen byla zapisana do zmiennej w php . Albo ja jestem tak slaby albo glupi:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Tamto, to był przykładowy kod, jak wysłać coś via AJAX... Teraz musisz to dostosować do siebie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:19 |