![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, posiadam stronkę (kolega zrobił), w wersji angielskiej.
Zawiera ona dużo róznych stwierdzen i angielskich zwrotow. Wyobrazmy sobie przyklad: Username: |________| Password: |________| <a href="http://blebleble.pl">English Link</a> Czy da rade zrobic cos w ten deseń: (?) $_LANG['username']: |________| $_LANG['password']: |________| <a href="http://blebleble.pl">$_LANG['link1']</a> Nie chodzi mi tutaj o mieszanie roznych językow programowania... chodzi mi czy jest mozliwosc w taki sposob podstawic te zwroty a w nowych plikach np, english.php i polish.php dodac po prostu tekst do tych zmiennych. + na stronce jakies ikonki do zmieniania języka: wiecie o co mi chodzi? tak by miec np w pliku english.php $_LANG['username'] = Username itd... a w polish.php $_LANG['username'] = Użytkownik czy da rade stosowac taka podmiane? Czy jest jakis skrypt do tego? w php jestem zielony wiec prosze o pomoc jak to mniej wiecej zrobic ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jest taka możliwość, ale najlepiej to zrobić osobny folder na stronę pl i en, w jednym jest strona po PL a w drugim EN, tak jest chyba najprościej
-------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co wywnioskowałem chodzi Ci o zmianę języków na stronie. Oczywiście, że jest taka możliwość, co więcej nawet sam podałeś sposób jego rozwiązania
![]()
natomaist plik polski.php tak
inny przykład: plik english.php
-------------------- Blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze kombinujesz. W PHP-Fusion jest to rozwiązane w ten sposób:
w pliku, który wyświetla ten formularz wstawiasz:
w nim piszesz:
i tak dalej... Językiem możesz sterować poprzez zmienną podawaną w adresie ($_GET), np. www.strona.pl/index.php?jezyk=pl i na podstawie tego w pliku wyświetlającym formularz załadować odpowiedni plik językowy, np.:
Jeśli potrafisz łączyć się z bazą danych i pobierać z niej dane (jeśli w ogóle masz taką na serwerze), możesz ją wykorzystać do przechowywania języków każdego użytkownika z osobna. W ten sposób każdy będzie miał indywidualne ustawienie języka, czyli strona będzie mogła pójść w świat ![]() Jest jeszcze kilka rozwiązań, ale te wydają mi się najłatwiejsze. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ZuyPan:
trochę dużo, za dużo byłoby męczarni z dodawaniem echo do kazdej funkcji, pozatym moze to troche (bardzo) zagmatwac kod... @QooBooS: mozesz to troche bardziej opisac, bo za bardzo nie kumam ? ![]() jak ma wygladac sposob umiejscawiania tego $LANG... w org index.php? Przykladowo jak mam w htmlu: Username: ........ to jak to zamienic? <? $LANG['username'] ?>: ............ jakos tak ? ![]() nie mam pojecia prosze o pomoc ![]() i czy moglbys mi powiedziec jak zamieniac te jezyki bez uzywania funkcji GET ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
okej troche rozumiem a troche nie
![]() dorobilem pliki lang_... php oraz pozamienialem teksty w index.php na zmienne $LANG.... Jednak teraz mam problem poniewaz nie mam pojecia jak dalej zrobic. Mianowicie: jak zrobić by domyślnie był includowany plik lang_en.php? oraz jak zrobić menu zmiany języku (zapisywane do sesji)? Prosilbym o jakis przyklad lub chociazby link do poradnika. Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze kombinujesz. W PHP-Fusion jest to rozwiązane w ten sposób: w pliku, który wyświetla ten formularz wstawiasz:
w nim piszesz:
i tak dalej... Językiem możesz sterować poprzez zmienną podawaną w adresie ($_GET), np. www.strona.pl/index.php?jezyk=pl i na podstawie tego w pliku wyświetlającym formularz załadować odpowiedni plik językowy, np.:
Jeśli potrafisz łączyć się z bazą danych i pobierać z niej dane (jeśli w ogóle masz taką na serwerze), możesz ją wykorzystać do przechowywania języków każdego użytkownika z osobna. W ten sposób każdy będzie miał indywidualne ustawienie języka, czyli strona będzie mogła pójść w świat ![]() Jest jeszcze kilka rozwiązań, ale te wydają mi się najłatwiejsze. Pozdrawiam. Mozna zrobić na sesjach
wywoule sie jako plik.php?setlang=en ; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę bardzo:
Niech język będzie zapisywany do tej sesji. Sesję inicjujesz (zaczynasz) linijką: Ustawienie domyślnie na język angielski:
I linijkę odpowiedzialną za załadowanie pliku językowego przerabiasz na:
Dzięki temu kompilator sam wstawi odpowiednią końcówkę do nazwy pliku, w zależności co jest zapisane w sesji. Menu wyboru języków - robisz plik, który będzie odpowiedzialny za zapisywanie do sesji zmiennej pobranej z adresu. Plik ten może wyglądać tak:
Plik zapisujesz np. jako zmien_jezyk.php I teraz wystarczy zrobić menu złożone z linków odwołujących się do tego pliku, czyli np.: |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:24 |