![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanie:
U mnie na stronie (http://www.centrumsimy.cba.pl/) część aktywną tzn. taką zmienną bo tylk tam aktualizuje informacje i artykuły stanowi ta środkowa część.. Więc potrzebny mi jest jakiś skrypt dzięki któremu cała strona będzie w jednym pliku index.php. Chodzi mi o to żeby np. jak klikam na Redakcja nie przechodziło mi do pliku redakcja.php tylko było coś takiego np: index.php=cat_redakcja. Z góry dziękuje za odpowiedź. Ten post edytował MysticPL 6.12.2008, 21:36:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Tablica superglobalna $_GET.
Potem, w kodzie, sprawdzasz, czy istnieje. Proponuję użyć jakiejś tablicy ze sztywno zapisanymi podstronami w celu uniknięcia prób włamań. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak ten skrypt napisać? Bo jestem zielony z PHP.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Przenoszę na przedszkole.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Bo jestem zielony z PHP. Jak chcesz mówić po np. hiszpańsku, skoro nawet słowa nie znasz? Przeczytaj jakikolwiek kurs PHP, w większości jest opisane korzystanie ze wspomnianej tablicy. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Czytałem kurs na webdiary.pl, było o tych tablicach ale to był tylko przykład na odczytanie tego co się wpisało w polu prez $_GET
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie. I połącz to teraz z np. include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Aby to zrealizować musisz wiedzieć, jak łączy się łańcuchy tekstowe.
Ale takie najprostsze rozwiązanie z include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual'owaniem pliku bezpośrednio na podstawie zmiennej z paska adresu jest NIEBEZPIECZNE. Poszukaj na forum o bezpieczeństwie skryptów. Było o tym nieraz. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 4 Dołączył: 9.06.2007 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
index.php?cat=redakcja
tak w skrócie, tam gdzie masz echo 'strona...' musisz mieć swoje treści lub (co jest lepsze) odniesienia do funkcji które wyświetlą Ci odpowiednią stronę. Ten post edytował grzemach 7.12.2008, 14:08:15 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
grzemach dzięki! Właśnie o to mi chodziło, a mam jeszcze pytanie: jak utworzyć np. jakieś podstrony w dziale redakcja za pomocą tego skryptu?
A w linkach to mam podać ten adres: index.php?cat=redakcja ? |
|
|
![]()
|
|
Zagnieżdżasz switch" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manuale. Tylko posługujesz się innym kluczem w tablicy $_GET.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
A w tym echo moge wstawić include?
|
|
|
![]()
|
|
Tak. Przeczytaj najpierw manual, potem zadawaj pytania, a nie na odwrót.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Jak pisałem jestem początkujący i dopiero uczę się PHP. Nie mogę od razu przeskoczyć do switcha bo nie znam poprzednich i mi się wszystko wymiesza. Dlatego prosiłbym o napisanie z tym switchem jak utworzyć podstrone w dziale redakcja. Z góry dziękuje za odpowiedź.
-------------------- Chodzi mi o coś takiego: index.php?cat=redakcja&osobapierwsza |
|
|
![]()
|
|
I co z tego, że początkujący? Nic Ci się nie wymiesza. Jak chcesz użyć czegoś, o czym nie masz pojęcia?
W manualu masz wszystko opisane. Z przykładami. Wysil się trochę, choć pozoruj, że coś robisz, a nie żebrzesz gotowca. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Erix, ja naprawde nie mam czasu, strona jest gotowa tylko te skrypty musze wkleić. A pozatym manual który dałeś jest w j. angielskim, którego znam tylko na poziomie początkującym.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Erix, ja naprawde nie mam czasu Jeśli nie masz czasu, to zleć to komuś. Cytat A pozatym manual który dałeś jest w j. angielskim, którego znam tylko na poziomie początkującym. Google bolą? Piszesz, że uczysz się PHP, to jak chcesz to zrobić nie znając angielskiego? Sory, ale 90% dokumentacji jest po angielsku i tego nie zmienisz. Zdecyduj się, czy się uczysz, czy masz jakieś zlecenie z nożem na szyi. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Ja mam 13 lat i pragnę przypomnieć, że mam inne obowiązki i naprawdę nie mam obecnie czasu na nauke PHP. Dlatego proszę o ten skrpyt, bo już ukończyłem pracę nad stroną. Jedyne co mi brakuje to to co pisałem w poprzednich postach.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem z tematu rozwiązany.
Zamykam P.S. Nikt za ciebie tego nie napisze, jeśli chcesz to przeniosę to na Giełdę Ofert(napisz do mnie). -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:55 |