![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--niebieski-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wykonując test natknąłem się na pytanie:
Cytat Operatory porównania przedstawiają zestawy <, !==, <=, == >, <, !=, && +, =, ==, || =>, ==, ===, > Pytanie #129 dodane przez Spanner, dnia 18.07.2007. Zaznaczyłem ostatnią (czwartą) odpowiedź i nie została ona zaliczona, więc po rozwiązaniu testu pospieszyłem szukać i znalazłem: http://www.egrafik.pl/manual-php-2006/lang....comparison.php Wg powyższego listingu wnioskuję, że zarówno pierwsza jak i czwarta odpowiedź powinny być traktowane jako poprawne. Mimo wszystko postanowiłem się zapytać, czy to ja coś przeoczyłem czy faktycznie w pytaniu jest błąd. Będę wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości. Ponadto zastanawiam się, czy nie byłoby dobrym pomysłem ujawnianie poprawnych odpowiedzi w przypadku popełnienia błędu - nie znalazłem działu/wątku poświęconego testowi więc pozwoliłem sobie założyć nowy wątek. Jeśli śmiecę to przepraszam, jestem tu jeszcze nowy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
"=>" to nie ">="
To są kompletnie 2 różne rzeczy |
|
|
--niebieski-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Faktycznie znak równości w takim porównaniu byłby na drugiej pozycji. Pozostaje mi podziękować za wskazanie błędu i uważniej czytać jutrzejsze pytania (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
--niebieski-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat Jakie wartości przyjmą zmienne $a i $b: <?php $array1 = (1, 2, 3); $array2 = ('a' => 1, 'b' => 2, 'c' => 3); $a = ($array1 == $array2); $b = ($array1 === $array2); ?> true, true false, true false, false true, false Pytanie #39 dodane przez JaRoPHP, dnia 14.07.2007. Tym razem sprawdziłem na swoim serwerze: $a i $b nie przyjmą żadnych wartości, bo PHP zwróci błąd przy deklaracji tablic. Po dodaniu 'array' otrzymuję false, false - tę odpowiedź zaznaczyłem i była uznana za błędną. Cytat Przy poniższych założeniach jaką wartość będzie miała zmienna $$zmienna <? $kolor = "Czerwony"; $zmienna = "kolor"; ?> Czerwony $kolor kolor Pytanie #165 dodane przez m4c, dnia 18.07.2007. Tu się już zupełnie pogubiłem. Czy aby na pewno zapis $$zmienna jest poprawny w treści pytania? Druga sprawa to short-tag otwierający - chyba niepolecany? Ostatecznie ostatnia odpowiedź nie zostaje uznana za prawidłową, a chyba powinna. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Jeśli chcesz zgłaszać uwagi do pytań w teście to do tego celu stworzony został osobny wątek i w nim się wypowiadaj (forum zamknięte dla gości, trzeba się zarejestrować). Ten temat zamykam.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 20:15 |